Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Afsluiters

Een afsluiter is een mechanisme dat wordt gebruikt voor het regelen van de doorstroming van een medium. Dit kan zowel een gas, een vaste stof als een vloeistof betreffen. De doorstroming kan worden geregeld door telkens een of meerdere doorstroomopeningen te openen of juist te sluiten. Er bestaan echter een aantal verschillende soorten afsluiters die elk werken volgens het bovenstaand principe.

Allereerst kent men de conventionele kraan waarbij gebruik wordt gemaakt van een schroefspindel. Deze spindel drukt een afsluitende plaat op een interne uitstroomopening. Vaak is een dergelijke plaat voorzien van een pakking om lekkage te voorkomen. Het materiaal waarvan een kraan wordt vervaardigd wordt bepaald door het soort medium dat erdoor moet stromen en de temperatuur die dit medium heeft.

Vervolgens is er de schuifafsluiter die een plaat opzij van het medium in de stroom schuift. Wanneer de kraan openstaat ondervindt de doorstroming nagenoeg geen hinder.

Een membraankraan werkt min of meer als een conventionele kraan alleen is het afsluitgedeelte niet van metaal maar flexibel (en bijvoorbeeld van rubber). Door dit te vervormen kan de stroom worden beïnvloed.

Bij een kogelkraan kan de doorstroming worden beïnvloed door de positie van een doorboorde kogel in een bolvormige kamer te veranderen.

Een vlinderklep gebruikt een schijfvormig obstakel om de stroom te beïnvloeden. Dit draai in het midden van de stroom rondom een as. Vaak is de kamer waardoor de stroom loopt voorzien van een voering (meestal rubber).

Deze afsluiters worden zowel in de industrie als in huishoudens op allerlei manieren gebruikt.

Lees ook
no image set
Waterbehandeling
no image set
Waterverzachter
no image set
Waterlekken voorkomen: Tips
afvalbuizen frontpage
Afvalbuizen
no image set
Mengkraan
no image set
Leidingwater
no image set
Waterontharders
no image set
Regenpijp
no image set
Filter regenwater
no image set
Waterhardheid
no image set
Vlinderklep
no image set
Regenwaterrecuperatie