Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Mengkraan

Een mengkraan is een bepaalde soort kraan waarbij men, door het mengen van warm en koud water, water uit de kraan kan laten stromen dat een aangename temperatuur heeft. Dergelijke kranen worden voornamelijk gebruikt op plaatsen waar men veel behoefte heeft aan water met een aangename temperatuur zoals in een badkamer of keuken.

 

mengkraan

 

Een mengkraan kan men bedienen door twee aparte knoppen te gebruiken. Hiermee bepaalt men hoeveel warm- en hoeveel koud water men wil mengen om een aangename temperatuur te verkrijgen. Naast deze handmatige menging van warm en koud water kan men ook een zogenaamde thermostaatkraan gebruiken. Dit is een mengkraan die is voorzien van een ingebouwde thermostaat. Na het instellen van de gewenste temperatuur zal de kraan de benodigde hoeveelheden warm- en koud water mengen om de gevraagde temperatuur te bereiken.

Bij beide systemen komt het koude water direct uit de waterleiding terwijl het warme water eerst door middel van een verwarmingsketel, boiler of geiser wordt verwarmd. Doordat er aan het einde van de kraan een prelator (een soort zeefje) is geplaatst kan de straal met het warme en koude water homogeen worden gemengd. Bovendien wordt er door de aanwezigheid van de prelator ook lucht aan het water toegevoegd.

Het voordeel van het gebruik van een mengkraan is dat men niet eerst warm water hoeft te koken om daaraan koud water toe te voegen tot de gewenste temperatuur is bereikt. Verder hoeft men het afkoelende water niet op temperatuur te houden door telkens warm water toe te voegen.

Lees ook
waterkleppen
Vlinderklep
afvalbuizen frontpage
Afvalbuizen
leidingwater
Leidingwater
afsluiters
Afsluiters
waterontharder
Waterontharders
waterhardheid
Waterhardheid
waterpijp
Regenpijp
water
Waterbehandeling
waterverzachter
Waterverzachter
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
regenwater opvangen
Filter regenwater
kalkaanslag
Kalkaanslag