Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Leidingwater

Water dat door middel van buizen (leidingen) wordt getransporteerd wordt, zoals het woord al zegt, leidingwater genoemd. Het leidingwater staat onder een continue druk om op die manier het transport mogelijk te maken. Dergelijk druk kan worden opgebouwd door het inzetten van pompen of watertorens. Het reguleren van het leidingwater gebeurt aan de hand van kranen, dit verklaart tevens waarom leidingwater ook wel als kraanwater te boek staat. Wanneer water voor consumptie bestemd is dan kan men naast leidingwater ook flessenwater gebruiken. Dit is water dat in flessen wordt verkocht.

 

leidingwater

 

Voor de levering van leidingwater maakt men gebruik van een complexe infrastructuur van onder andere leidingen voor het transport, pompen of watertorens voor de druk en zuiveringsinstallaties voor het drinkbaar maken van het water, verbruiksmeters om te zien hoeveel de consument gebruikt (en dus hoeveel er betaald dient te worden aan de waterleverancier en kranen om het water uiteindelijk te kunnen aftappen.

Leidingwater wil niet altijd zeggen dat het ook drinkwater betreft. In sommige gevallen komt er water uit de kraan waarmee men alleen mag wassen of het toilet mag doorspoelen. Dit water wordt dan ook het zogenaamde huishoudwater genoemd. Huishoudwater en leidingwater zullen daarom nooit uit één en dezelfde leiding komen maar elk een apart systeem vormen. Huishoudwater is immers, in tegenstelling tot drinkwater, niet bestemd voor consumptie. Maar omdat voor veel mensen het leidingwater wel drinkbaar is gemaakt wordt vaak drinkwater als synoniem gebruikt voor leidingwater. Op deze manier kan men ook duidelijk het verschil aangeven met flessenwater.

Lees ook
regenput
Regenwaterrecuperatie
afsluiters
Afsluiters
waterontharder
Waterontharders
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
waterkleppen
Vlinderklep
waterverzachter
Waterverzachter
regenwater opvangen
Filter regenwater
waterhardheid
Waterhardheid
mengkraan
Mengkraan
water
Waterbehandeling
kalkaanslag
Kalkaanslag
waterpijp
Regenpijp