Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Infrarood verwarming

Infraroodverwarming werkt zoals de zon. Het is een stralingswarmte die je onmiddellijk verwarmt en waar omgevingstemperatuur niet belangrijk is. Infraroodverwarming zal je niet heel erg gauw terugvinden in privéwoningen, onterecht?

In privéwoningen kunnen alle aparte ruimtes apart gestuurd worden. Voor elke ruimte kan met andere woorden een ideale temperatuur worden opgegeven.

Een voordeel is ook dat je plaatselijk kan verwarmen en dus niet de lucht uit de hele ruimte moet opwarmen. Vandaar dat infrarood terrasverwarmers ook een heel goed idee zijn.

 

Uitleg en werking infraroodverwarming

Infrarood is je wellicht al bekend, het is immers technologie die al vele jaren meegaat. Ook vroeger vond je regelmatig een infraroodverwarming voor buitenshuis zoals op het terras.

Maar deze technologie is mee geëvolueerd door de jaren heen, en ze kan intussen perfect worden toegepast in je privéwoning. Los daarvan wordt infraroodverwarming veel gebruikt in scholen, kantoren of chalets als hoofdverwarming en in tuinhuisjes, slaapkamers of veranda’s als bijverwarming.

 

Werking infraroodverwarming

[su_pullquote align=”right”]De warmte is onmiddellijk na 1 seconde voelbaar![/su_pullquote]Infraroodverwarming is een stralingswarmte op basis van zogenaamde infrarood lange golf. Het warmt mensen en objecten op (zoals de muur vloer of een meubelstuk) en niet de lucht zoals een conventionele verwarming dat doet. De opgewarmde objecten zullen op hun beurt de warmte doorgeven.

Men spreekt hier vaak van een indirecte verwarming. Er is ook geen luchtcirculatie wat betekend dat er minder stofdeeltjes in de lucht zitten.

Het complete mechanische is verpakt in infraroodpanelen. Deze kan je bevestigen aan muur en plafond en kunnen zonder veel moeite naadloos aansluiten bij je interieur.
Deze infraroodpanelen zenden de warmtegolven uit, door een halfgeleider in het paneel onder elektrische spanning te zetten. IR-verwarming is dus ook een vorm van elektrische verwarming.

Infrarood is niet in alle gevallen geschikt om te dienen als hoofdverwarming. Het is dus noodzakelijk om je eerst te laten informeren bij een specialist in de materie. Wanneer je met zonnepanelen je eigen elektriciteit opwekt, kan het natuurlijk wel lonen om infraroodverwarming te laten installeren. De meeste toepassingen van infraroodverwarming bevinden zich in ruimtes zoals de badkamer, veranda’s, ateliers, … die niet altijd voorzien zijn van verwarming of waar nood is aan een hoger comfortgevoel.

 

Levensduur infraroodpanelen

De levensduur van infraroodverwarming wordt geraamd op 25 tot 35 jaar. Infraroodpanelen ondergaan geen slijtage omdat er geen draaiende of bewegende delen in zitten. Gedurende de levensduur blijven de panelen even efficiënt werken, ze gaan dus naar verloop van tijd niet minder presteren.

 

Extra info over infraroodpanelen

Infraroodpanelen kan je in principe beschilderen, al vraag je dit het best even na bij je leverancier of dat ook kan bij hun product. Schilderen kan met acrylverf of radiatorverf. In sommige gevallen is het ook mogelijk deze te beplakken met mozaïek.

Infraroodverwarming kan zich ook een weg vinden doorheen glas. Bij energiebesparend dubbel glas zal er wel een deel van de warmte tegengehouden worden omwille van de speciale coating die aanwezig is.

Om te weten hoeveel infraroodpanelen zal je contact moeten opnemen met een installateur of verkoper. Samen met die persoon kan je strategisch bepalen waar de panelen tot hun beste recht kunnen komen, en alle andere factoren incalculeren. Als richtlijn kan je er van uitgaan dat er ongeveer 50 watt nodig is per vierkante meter om te voldoen aan de gemiddelde eisen voor verwarming.

Infraroodpanelen zijn vooral populair in de badkamer en andere kleinere ruimtes zoals een studeerkamer, zolderkamer of een locatie waar het niet mogelijk is om de verwarming door te trekken.

Het wordt ook gebruikt als bijverwarming op plaatsen waar de traditionele verwarming onvoldoende presteert.

 

Voordelen infroodverwarming

De stralingswarmte bij IR-verwarming voelt aangenaam en gezond voor het lichaam. Er vindt minder luchtverplaatsing plaats (minder stof), het is goed voor spieren en gewrichten (vandaar ook de toepassing van infraroodpanelen in speciale infraroodcabines), vochtwerend, enz…

Energiebesparing
Als infraroodverwarming wordt gebruikt op een correcte manier en in de juiste toepassing, dan kan je zelfs enorm besparen op energie. Elke energiebesparing is welkom, want brandstofprijzen zullen in de toekomst meer stijgen door het schaarser worden van het aanbod. Infraroodverwarming is een ideale manier om op je energieverbruik te besparen.

Goed voor de gezondheid
Infraroodverwarming is goed voor onze gezondheid, getuige ook de toepassing in infraroodsauna’s. Het is daarom zeker ideaal voor mensen met pijnlijke spieren of gewrichten.

Er is ook geen luchtcirculatie en dus zijn er minder stofdeeltjes in de lucht terug te vinden. Heb je al eens gekeken naar het stof rondom je radiator? Zeker wanneer deze een tijdje niet heeft aangestaan, kan het opgewarmde stof problemen opleveren. Dat ruik je dan ook wanneer de verwarming na enige tijd niet heeft opgestaan.

Verbetering comfortgevoel
De warmte die wordt geproduceerd door infraroodpanelen voelen veel comfortabeler aan dan deze van een conventionele verwarming. Naast de voordelen van onze gezondheid, verbetert ook het dagelijks gevoel van leefcomfort.

De infraroodpanelen vergen in principe geen onderhoud, dat is ook mooi meegenomen omdat je de jaarlijkse kost kan uitsparen van het onderhoud van je verwarmingsketel.
Het laatste voordeel dat kan worden aangehaald is dat infraroodpanelen heel erg veilig zijn. De panelen worden in principe niet warm waardoor je je niet kan verbranden en waardoor ook de brandveiligheid in de woning verbeterd.

 

Nadelen infraroodverwarming

Elk type verwarming komt met voordelen en nadelen, bij infraroodverwarming is dit niet anders. Infraroodverwarming is niet altijd geschikt als hoofdverwarming. Het gaat immers om een elektrische verwarming dus elektriciteitsprijzen moet je te allen tijde incalculeren.

Het beste rendement bekom je als de infraroodpanelen aan het plafond bevestigd worden. Dit is niet voor iedereen wenselijk. Wil je de panelen integreren in het interieur en eventueel werken met een thermostaat? Dan zal je rekening moeten houden met kap- en breekwerk om alle bekabeling in te werken en te verbergen. Een bijverwarming kan gewoon eenvoudig aan de muur gehangen worden.

Infraroodverwarming kan een dure aankoop worden als er veel op maat moet gewerkt worden, maar dat valt op zich mee in vergelijking met de prijzen van andere verwarmingsinstallaties. Vooral het verbruik dien je in te calculeren, elektrisch verwarmen is immers relatief duur, en zelfs duurder dan verwarmen met gas.
Bijverwarmen met infrarood zal in de meeste gevallen wel goedkoop uitvallen.

Hou er ook rekening mee dat de installatie van infraroodverwarming kan leiden tot slechte punten op je EPB- score bij nieuwbouwwoningen, en dat er andere ingrepen voorzien moeten worden, om aan de EPB-wetgeving te kunnen voldoen.

 

Prijs infraroodverwarming

Er bestaan verschillende soorten om te verwarmen met infrarood. Er zijn al kleine infraroodlampen beschikbaar vanaf enkele tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s afhankelijk van de opties, gebruikte design en de sterkte van de verwarming.

De installatie en aanschaf van infraroodpanelen om iets grotere ruimtes te verwarmen, zullen meestal goedkoper zijn dan andere soorten verwarmingsinstallaties. Je moet wel rekening houden met een hoger verbruik omdat het gaat om een elektrische soort van verwarming. Wie reeds zonnepanelen heeft en dus zelf zijn energie opwekt, kan hier wel veel voordeel uit halen.

De aankoopprijs van infraroodverwarming zal gemiddeld 1.250 euro bedragen per kW vermogen. Veel hangt af van uw noden, de ruimte die verwarmt moet worden, en hoeveel infraroodpanelen je nodig zal hebben hiervoor.

Tip: Prijzen vergelijken

Jouw huis verwarmen en benieuwd naar een prijs op maat? Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Offertedienst: Verwarming

Op zoek naar de geschikte verwarmingsmethode voor jouw woning, kantoor, …? Maak nu gebruik van onze online offertedienst en vraag vrijblijvend prijzen, voorstellen en offertes aan bij geregistreerde installateurs uit jouw regio. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Start hier uw aanvraag:


Lees ook
pelletkachel
Pelletkachel werking en soorten.
verwarming-voorbeeld
sierradiatoren
gelhaard
Gelhaard werking
pelletkachel onderhoud
Pelletkachels onderhouden.
antieke kachel
antieke kachel
inbouwhaard
Inbouwhaarden
schoorsteenkappen
Schoorsteenkappen
verwarming voorbeeld
Gietijzeren radiatoren
Pelletkachels: uitleg en richtprijzen.
verwarming-voorbeeld
verwarming
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting