Infraroodcabine
De infraroodcabine (of saunacabine of warmtecabine) krijgt meer en meer een plaats in onze woning. De populariteit is al enige jaren aan het stijgen.
Laat ons eerst duidelijk zijn dat je van de term ‘infrarood’ geen schrik moet hebben. Een infraroodcabine heeft een gezonde werking op ons lichaam, en komt ook in de natuur vrij voor: de warmte van de zon verplaatst zich immers door infraroodstraler. Daarom is het ook meestal frisser als er bewolking is. Bewolking houdt immers infraroodstralen tegen.
Een infraroodcabine is voor iedereen veilig om te gebruiken, infrarood is immers een bron van energie.
Dus ook bij kinderen, ouderen en mensen die sukkelen met de gezondheid is een infraroodcabine volledig veilig. Slechts in bepaalde gevallen wordt sterk afgeraden om een infraroodcabine te gebruiken, dat bespreken we later in het artikel.
Verschil tussen sauna en infraroodcabine
Een traditionele sauna is niet hetzelfde als een infraroodcabine. Bij een sauna gaat het echt om het zweten. Dit heeft een ontgiftend en reinigend effect door het overmatig transpireren. Het stimuleert als het ware de bloedsomloop en verhoogt eveneens de weerstand door koude en warmte af te wisselen.
In een traditionele Finse sauna zal het lichaam opgewarmd worden door de omgevingswarmte. De temperatuur kan snel oplopen tot 90° Celsius. Het duurt echter wel een uur alvorens een sauna deze temperaturen kan bereiken.
Een infraroodcabine is gebruiksklaar na slechts enkele minuten. De temperatuur in een infraroodcabine zal veelal schommelen tussen 40° en 70° Celsius. Desondanks de lagere temperatuur, zal je tot twee keer zoveel transpireren als in een traditionele sauna.
Het lichaam absorbeert ongeveer 80% van de warmte in een infraroodcabine en is dus uiterst efficiënt. Door de diepere warmte worden schadelijke stoffen afgebroken en weggevoerd uit het lichaam door middel van transpiratie. Een half uurtje in een infraroodcabine volstaat dus, in tegenstelling tot een sauna dat twee a drie uur tijd vereist.
Voordelen infraroodcabine
De warmte in een infraroodcabine verbetert de doorbloeding, de bloedsomloop, de stofwisseling en uitscheiding van afvalstoffen. De huid wordt als het ware als orgaan gebruikt om ons lichaam te zuiveren. De bedoeling is concreet om onze gezondheid te verbeteren en om ziektes te voorkomen.
[su_pullquote]Door het transpireren scheid het lichaam afvalstoffen af, wordt de doorbloeding verbeterd en wordt de weerstand tegen virussen en bacteriën versterkt.[/su_pullquote]
Ook in de medische wereld wordt de warmte van een infraroodcabine toegepast. Men spreekt dan van hyperthermie. Er wordt bij therapeutische toepassingen meestal gebruik gemaakt van dieptewarmte (stralen van het Type A).
Infraroodwarmte is een natuurlijke pijnstiller omdat het spierpijn en gewrichtspijn verlicht en stijfheid van de spieren tegengaat. Recupereren na een intensieve sport inspanning kan dus ook met een infraroodcabine.
De snelle opwarmtijd van een infraroodsauna zorgt voor efficiënt gebruik. Dit betekend een snelle opwarmtijd maar ook een besparing in energie wat je kan merken in je portemonnee. Een infraroodcabine is aansluitbaar om een normaal stopcontact van 220V en een kleinere cabine heeft weinig plaats nodig en kan dus snel en bijna overal in de woning geplaatst worden.
Soorten infraroodstralingen
Belangrijk om weten is dat er drie soorten infraroodstralingen bestaan, namelijk:
- Infrarood A (IR-A), of ook korte golf infrarood
- Golflengte 780 – 1400 nm
- Indringdiepte ca. 4 – 5 mm
- Infrarood B (IR-B), of ook middengolf infrarood
- Golflengte 1400 -3000 nm
- Indringdiepte ca. 0,5 mm
- Infrarood C (IR-C) , of ook lange golf infrarood
- Golflengte meer als 3000nm
- Indringdiepte ca. 0,1 mm
Elke soort infraroodstralingen heeft een andere werking, maar hoe korter de golflengte, hoe dieper deze in de huid kan dringen. Type C wordt veelal uitgestraald door apparaten zoals een ouderwetse badkamerstraler of een strijkijzer. De andere twee soorten worden uitgestraald door modernere infraroodstralers.
We spreken alleen van dieptewarmte bij het type A. Korte Golf Infraroodstraling dringt immers het diepste door in de huid, zonder deze te verhitten. Deze zal dan ook het vaakst worden toegepast bij therapeutische behandelingen.
Dieptewarmte wordt aanbevolen voor:
- Stress afbouw
- Spierontspanning
- Griep infecties
- Longzwakte
- Cellulitis
- Burn out
- Overspannenheid
- Overbelasting
Dieptewarmte is geen wondermiddel, maar het wordt wel toegepast om af te vallen combinatie met de juiste voeding en beweging. Zweet omvat immers ook vetten, cholesterol en andere ongezonde stoffen. Het kan dus een extra aanvulling zijn als je wilt vermageren.
Soorten infraroodstralers.
In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen drie groepen van infraroodstralers: Enerzijds de kortegolfstraler (ook gekend als infraroodlampen), de donkerstralers (waarbij geen zichtbaar licht wordt geproduceerd) en de vlakstralers.
Kortegolfstraler.
Deze soort kenmerkt zicht door het zichtbare oranje licht dat wordt geproduceerd. Dit type van lamp is onmiddellijk klaar voor gebruik en wordt meestal gebruikt in professionele omgevingen zoals openbare sauna’s en medische praktijken.
Het nadeel van korte golf stralen is dat deze voor sommige mensen te intens is. Als alternatief hierop werden de full spectrum stralers ontwikkeld.
Full Spectrum stralers
De full spectrum infrarood stralers zijn minder intens dan de korte golf stralers. Deze worden het meeste verkocht. Ze doseren de infraroodstralen tussen de verschillende types 20% lange golf, 60% middengolf en 20% korte golf.
Donkerstralers
Deze stralers komen in metalen uitvoeringen en keramische uitvoeringen. Er wordt gebruik gemaakt van midden en lange golf om de infraroodcabine te verwarmen. Dit type wordt voornamelijk voor ontspanning gebruikt. Ze verbeteren ook het prestatievermogen en het hertel van uw lichaam.
Vlakstralers
Deze stralers kennen een relatief lage temperatuur, maar deze verspreid zich wel over een groot oppervlak. Er wordt enkel gebruik gemaakt van lange golf, waardoor het therapeutisch gezien het minste effect heeft.
Het probleem om een degelijk onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende soorten stralers is het feit dat producenten hun producten specifieke benamingen en eigenschappen meegeven. Daarom kan je het best informatie inwinnen bij een expert.
Wanneer infraroodsauna vermijden?
In principe is er geen gevaar om een infraroodcabine te gebruiken. Toch wordt in bepaalde gevallen gevraagd om de infraroodcabine te vermijden of op zijn minst op voorhand een arts te raadplegen.
Als je je ziek voelt, medicijnen inneemt of een algemeen zwakke gezondheid hebt dan raadpleeg je best een art alvorens je een infraroodsauna bezoekt. Je arts kan je adviseren of het verstandig is, of dat er speciale aandachtspunten zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wordt aangeraden om alleen in aanraking te komen met infraroodstralen van het type B.
Bij ernstige hartproblemen wordt het soms ook afgeraden om een infraroodcabine te gebruiken. Je hart zal immers iets sneller gaan slaan in een infraroodsauna omdat de bloedsomloop extra wordt gestimuleerd.
Daarnaast dien je ook altijd een arts te raadplegen in volgende gevallen:
- Bij nierproblemen,
- Erythema Ab Igne,
- Multiple Sclerose,
- Bij een zwangerschap,
- Bij hoge bloeddruk,
- Bij (chronische) infecties,
- Bij chirurgische implantaten.
Tip: Vergelijk prijzen
Wil je werken laten uitvoeren in de badkamer? Of het nu gaat om het vernieuwen van het sanitair, het plaatsen van een nieuw badkamermeubel, een volledige badkamerrenovatie, … Ga steeds te rade bij verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Vrijblijvend offertes aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.