Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Stoombad / Stoomcabine / Hammam

Een stoombad, een stoomcabine, een Hammam of Turks stoombad zijn eigenlijk hetzelfde en beogen hetzelfde doel. Het gaat steeds om een warme ruimte van gemiddeld 40° Celsius met een hoge luchtvochtigheid van ongeveer 98%.

Dit is anders dan bij een infraroodsauna, waar het meestal gaat om vrij droge lucht.

 

sauna

 

Net zoals bij een Finse sauna of infraroodsauna, is het de bedoeling dat je zweet in een stoombad. De poriën van de huid zullen in een stoombad open gaan staan en door het zweten verdwijnt alle vuil uit jouw lichaam.

Je zal opmerken dat de huid zachter en soepeler wordt, dit komt omdat de doorbloeding wordt gestimuleerd.

Het verschil met een Finse sauna of infraroodsauna is niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de temperatuur. Deze is veel lager in een stoomcabine of Turk stoombad. Deze lagere temperatuur zorgt ervoor dat je langer in een stoomcabine kan blijven zitten, maar in principe volstaat een sessie van 10 tot 20 minuten al.

 

Een stoombad bij u thuis

Het is mogelijk om ook bij u thuis een stoombad of stoomcabine te laten installeren. Meer en meer wordt veel aandacht gegeven aan het interieur, zodat een stoombad perfect aansluit bij andere ontspannende ruimtes in uw woning. Een eigen wellness ruimte in huis is al lang geen uitzondering meer.

Zelf een stoombad op maat installeren bij u thuis is geen sinecure. Er moet immers een waterdichte isolatie aanwezig zijn om te vermijden dat de waterdamp in de muren van uw woning kan trekken. Je doet het best beroep op een ervaren wellnesszaak.

 

Stoomcabine soorten en mogelijkheden

Een stoombad op maat laten maken betekend dat je vrij veel mogelijkheden hebt. De meest gebruikte materialen in een stoombad zijn acryl of glas, afgewerkt met tegels of natuursteen.

Een stoombad kan gecombineerd worden met een douche of een sauna. Handig om plaats te besparen, of als je niet goed weet wat je voorkeur geniet. Een stoombad met aromatherapie is ook zeker mogelijk dankzij de hoge luchtvochtigheid. Net zoals bij een sauna, is ook kleurentherapie toepasbaar.

Het stoombad voorzien van leuke extra’s kan het nog aangenamer maken: luchtcompressie om de stoom omlaag te duwen, een slang met koud water om je voor of na het stoombad af te spoelen en je bloedsomloop te verbeteren, een sterrenhemel om een romantische sfeer te creëren, …

Het sanarium van Klafs laat je toe om te genieten van vijf verschillende saunavormen in 1 cabine:
[su_list icon=”icon: angle-right” icon_color=”#0ac523″]

  • Een traditionele Finse sauna
  • Een aromabad
  • Een softstoombad
  • Een tropisch bad
  • Een warme lucht bad

[/su_list]

 

Stoomcabine werking en plaatsing

Warme stoom is de belangrijkste factor, deze wordt gegenereerd door een stoomgenerator. Je kan dus stellend dat de stoomgenerator het belangrijkste onderdeel is van een stoomcabine.

Welk soort stoomgenerator je gebruikt, zal afhankelijk zijn van de hardheid van het leidingwater en hoe frequent je het stoombad wilt gebruiken. Afhankelijk van het gebruik, kan je kiezen voor een type dat zichzelf ontkalkt of niet.

Een stoombad zal leidingwater gebruiken. Daarom is het belangrijk om regelmatig het stoombad te ontkalken omdat het water kalk kan bevatten. Laat je hiervoor adviseren door een kenner, het aantal keren dat je moet ontkalken is afhankelijk hoe frequent de stoomcabine wordt gebruikt.

Om een stoombad te plaatsen zal je rekening moeten houden met een minimum beschikbare oppervlakte van ongeveer 1.62 meter op 1.15 meter. Bij voorkeur is het oppervlak nog niet gevloerd of betegeld: Er moet immers eerst een kerdi doek geplaatst worden op het oppervlak om 100% isolatie te kunnen verzekeren. Pas na het aanbrengen van het doek, kan er chape op aangebracht worden.
Eventueel kan je de hulp inschakelen van je architect wanneer je aan het bouwen of verbouwen bent. Samen met de experten van de wellnesszaak kunnen ze al het nodige voorzien voor de installatie van je stoombad.

 

Stoombad en gezondheid

De effecten van een stoombad op onze gezondheid zijn concreet dezelfde als bij een sauna. Het is natuurlijk veel vochtiger in een stoombad waardoor er wel aandacht moet worden besteed aan het veelvuldig gebruik ervan: De vochtigheid wekt immers de verspreiding van bacteriën in de hand.

Een correct gebruik van een stoombad heeft positieve effecten op de gezondheid. Zo is een stoomcabine in de eerste plaats ontspannend, stimuleert het de doorbloeding van de huid en maakt het de huid zachter. Het is mogelijk dat je bloeddruk daalt tijdens een bezoek aan het stoombad.

Een stoomcabine kan ook nuttig zijn wanneer je last hebt van vermoeide of pijnlijke spieren, verbeterd de ademhaling en verstopte luchtwegen worden los gemaakt. Let op dat dit slechts tijdelijk is.

Stoomcabine en verkoudheid

Omdat een stoombad de ademhaling kan verlichten en tijdelijk verstopte luchtwegen losmaakt, wordt het vaak toegepast wanneer iemand een verkoudheid heeft. Het helpt de symptomen tijdelijk te verlichten, maar lost ze niet op.

Na een stoombad ben je nog steeds verkouden, maar deze voelt minder erg aan omdat je opnieuw vrij kan ademen en omdat de druk in de borstkas verminderd is. Meestal wordt er bij een stoombad ook tijm of eucalyptus toegevoegd al doe je dit bij voorkeur niet want er is altijd een kans dat dit je slijmvliezen zal irriteren.

Wanneer stoomcabine vermijden?

In bepaalde gevallen is het nodig om de stoomcabine te vermijden. Ook bij een sauna of infraroodcabine zijn er risicogroepen die best even hun arts op voorhand contacteren.

Een stoombad wordt afgeraden als:
[su_list icon=”icon: chevron-right” icon_color=”#0ac523″]

  • Je zwanger bent,
  • Je ernstige vaat- of hartproblemen hebt,
  • Je bloeddruk moeilijk te controleren is,
  • Je een huidziekte hebt,
  • Je ziek bent en/of koorts hebt.

[/su_list]

 

Stoombad prijzen

De prijs van een stoombad kan variëren. Een stoombad op maat zal natuurlijk duurder uitkomen dan een standaard stoomcabine die je los kan kopen en installeren in je badkamer. Dit noemt men vaak een opbouwcabine.

De keuze van het materiaal zal invloed hebben op de prijs. Een acryl stoombad zal in de meeste gevallen de goedkoopste optie zijn. Ook de onderdelen resulteren in een prijsverschil als je begint met vergelijken.

Op zoek naar een combinatie van sauna met stoombad, of een infraroodcabine met stoombad? Ook dat is mogelijk maar dat zal de prijs beïnvloeden. Het is trouwens ook mogelijk om een sommige gevallen een infraroodcabine om te vormen in een semi-stoombad.

 

 

Tip: Vergelijk prijzen

Wil je werken laten uitvoeren in de badkamer? Of het nu gaat om het vernieuwen van het sanitair, het plaatsen van een nieuw badkamermeubel, een volledige badkamerrenovatie, … Ga steeds te rade bij verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Vrijblijvend offertes aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Badkamer & sanitair: Offertes aanvragen

Via onderstaand formulier kan u online offertes aanvragen bij geregistreerde vakmannen die gespecialiseerd zijn in algemene badkamerwerken, tegelwerken en sanitair. De beste kwaliteit aan de scherpste prijs: Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

✓ Gratis, vrijblijvend en snel online aanvragen.
✓ Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
✓ Interieurdesigner werkt samen met 2500+ regionale bedrijven. Jaarlijks 10.000+ afgehandelde opdrachten.


 

 

 

 

 

Lees ook
toiletpot
Toiletpot
badwand
Badscherm
badkamer tips
Badkamer renovatie checklist
badkamer renoveren
Badkamerrenovatie: Hoe start je daarmee? + Tips!
ligbad
Ligbaden
badkamer-betegelen
Badkamer betegelen
moderne badkamer
Badkuip kopen: Laat je inspireren
badkamer renoveren tips
Stappenplan renovatie badkamer
jacuzzi
Whirlpool (bubbelbad / jacuzzi)
badkamer vernieuwen
Kostprijs van een badkamerrenovatie
badkamer verbouwen
Badkamer verbouwen
laminaat badkamer
Laminaat badkamer