Waarmee rekening houden bij badkamerrenovatie?
Een badkamerrenovatie is zoals eerder gezegd niet altijd even gemakkelijk. Het beste kun je er dan ook een paar nachten overslapen voordat je overgaat tot het besluit van een renovatie. Na de badkamerrenovatie is het namelijk de bedoeling dat er tien tot vijftien jaar niets meer hoeft te veranderen.
Ook dien je goede overwegingen te maken, want de kosten kunnen immers oplopen wanneer je niet goed oplet bij de renovatie. Het is daarom belangrijk dat iedereen bij een renovatie stapsgewijs te werk gaat, zoals beschreven onder ‘Stappenplan renovatie’. Maar ook is het van belang enkele punten in de gaten te houden, zoals factoren voor de renovatie, tijdens en na de renovatie.
Ga snel naar: Aandachtspunten voor / tijdens /na de renovatie – Problemen bij badkamerrenovatie – Offerte aanvragen
Badkamer laten renoveren? Ontvang GRATIS offertes van erkende installateurs.
1. Voor de badkamerrenovatie
Uitvoering: Wanneer je hebt besloten de badkamerrenovatie toe te passen, dient de financiering overigens wel helemaal rond te zijn. Voor meer informatie over renovatieleningen kan je terecht op lening.org
Afvoer en leiding: Check voor de renovatie altijd even waar de afvoeren en leidingen moeten komen. Informeer overigens naar het merk en types van de afvoer en leiding. Deze kunnen namelijk onderling sterk variëren.
Sanitair keuze: Voor het aanleggen van de afvoeren is de sanitaire keuze fundamenteel. Zo zijn er toiletten met eigen keurmerken, zoals met bodemafvoer (AO-uitlaat), muur-afvoer of PK-uitlaat. Het is dus van belang te informeren naar welk type toilet er bijvoorbeeld besteld wordt.
Over het algemeen zijn veel toiletpotten met achter- en onder afvoer bijna altijd leverbaar. Toch zijn er uitzonderingen, zoals de duurdere Engelse toiletpot. Deze zijn meestal alleen met achterafvoer verkrijgbaar. Controleer dus altijd de sanitair keuze en of deze wel overeenstemt met de gekozen afvoeren en leidingen.
Wateraanvoer: Naast de afvoer en leidingen varieert de wateraanvoer ook per merk en type. De keuze van het sanitair speelt een grote rol bij de plaats van de afvoer. Het heeft dus een grote waarde om goed na te denken over jouw gewenste badkamerindeling. Zo kun je het gemakkelijkst langsgaan bij sanitair zaken waar je veel ideeën kunt opdoen. Heb je reeds een keuze gemaakt voor het sanitair? Dan weet je door middel van het type en merk sanitair waar de waterleidingen en afvoeren precies moeten komen.
Tegels verwijderen en zetten: Heb je er toevallig voor gekozen de oude tegels te laten zitten om er vervolgens met nieuwe over heen te tegelen? Dit is een verstandige keuze. Hoewel je wel een bredere rand overhoudt op de plaats waar de tegels overgaan in het stucwerk van de muur, is deze werkwijze wel de prettigste. Je bespaart jezelf namelijk een heleboel werk. Zo hoef je geen oude tegels eraf te hakken door middel van een voegbeitel en is het eveneens niet nodig om de muur glad te strijken.
Wanneer je begint met dit proces, dien je eerst het oude tegelwerk vetvrij te maken door middel van een verdunde ammonia oplossing. Vervolgens kun je de tegels behandelen met BETON-CONTACT of andere hechtmiddelen zodat de tegels goed blijven zitten.
Tegels over een houten vloer: Bij sommige huishoudens ligt er een houten vloer in de badkamer. Wil je echter geen houten vloer, maar een vloer bestaande uit tegels of natuursteen? Geen probleem, want hiervoor zijn twee methodes ontwikkeld. De eerste manier is om de tegels in rubbercement te leggen. De andere bestaat uit het monteren van zwaluwstaartplaten. Klik hier om meer te lezen over vloertegels.
Aarden van de badkamer
Het laatste maar meest belangrijkste aandachtspunt is het aarden van de badkamervloer. Een vloer in de badkamer moet namelijk altijd geaard worden. Wanneer dit niet wordt gedaan, kunnen er ernstige problemen ontstaan. Een vloer kan namelijk door bepaalde redenen onder stroom komen te staan en hierbij is het belangrijk dat de stroom weg kan naar de aarde.
Je vind de aardlekschakelaar in de meterkast en ziet eruit als een grijze knop. Je kunt deze testen door op de T knop te drukken. Hierna moet alle stroom uitgaan in huis. Indien de aardlekschakelaar defect is, kun je het beste een installateur bellen om problemen te voorkomen.
2. Tijdens de badkamerrenovatie
Bij een badkamerrenovatie komt het vaak voor dat mensen met meerdere partijen te maken krijgen. Zo kom je tijdens de renovatie o.a. showroom verkopers, aannemers en installateurs tegen. Veelal krijgen alle partijen met communicatieproblemen te maken. Het is daarom niet altijd even handig om diverse partijen tijdens een badkamerrenovatie te omarmen.
Het brengt naast veel omhaal ook onnodige kosten met zich mee. Het is daarom van belang één aanspreekpunt te creëren om het proces van uitvoering tot afwikkeling zo veel mogelijk te optimaliseren.
Tip: Laat je badkamerrenovatie over aan professionele badkamerinstallateur. Deze luistert naar je wensen en maakt op basis daarvan een ontwerp. Hij stelt vervolgens een stappenplan op en voert de werken uit volgens de overeengekomen planning. Je kan met andere woorden terecht bij 1 partij die het volledige project coördineert, opvolgt en uitvoert. Kortom, je hebt 1 aanspreekpunt waarbij je terecht kan voor al je vragen. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen actief in jouw buurt via de offertepagina.
3. Na de badkamerrenovatie
Oplevering: Indien je bij de renovatie een aannemer hebt ingehuurd, is de oplevering het moment waarop hij klaar is met de renovatie. Jij, als opdrachtgever, aanvaardt het opgeleverde werk in dit proces. Ben je helemaal tevreden met de renovatie of zijn er enkele punten waar nog over gediscussieerd moet worden? Laat het dan in dit proces blijken. Bij voorkeur geef je je opmerkingen tijdens de renovatie. Periodiek het geleverde werk bekijken is dan ook een must om er voor te zorgen dat alles naar wens verloopt.
Na de oplevering: Kijk naar de eventuele garanties die je hebt gekregen. Zijn er dus meubels of accessoires die niet werken na behoren? Dan kun je hier altijd aanspraak op maken.
Potentiële problemen bij renovatie
Er komt heel wat kijken bij het renoveren van een badkamer. Soms duiken er onverwachte problemen op waardoor de kostprijs vaak hoger ligt dan verwacht. Maar ook komt het geregeld voor dat mensen weinig rekening houden met de gevolgen van zo’n renovatie. Hieronder bespreken we een aantal problemen die om de hoek komen kijken tijdens een badkamerrenovatie en wat je het beste hieraan kunt doen.
Weinig opslagruimte
Een veel voorkomend probleem bij het renoveren van de badkamer is het gebrek aan ruimte. Normaliter kon je de handdoeken, badkamermeubels, wasmachine of droger kwijt op de badkamer. Tijdens een renovatie kan dit niet. Hou er dus rekening mee dat gedurende de verbouwing de spullen van de badkamer ergens anders in huis moet worden opgeslagen. Is hier geen ruimte voor? Dan kun je ervoor kiezen een tijdelijke opslagruimte te huren. Zo kun je al bij diverse organisaties terecht voor maar €1,40 per maand.
Geen douche, wat nu?
Naast het gebruik aan ruimte komt er nog een ander probleem bij tijdens zo’n verbouwing: Je kunt namelijk geen gebruik maken van de badkamer waardoor je dus ook niet kunt douchen. Wat nu? Uiteraard kun je eerst in overleg proberen te gaan douchen bij eventuele familieleden, vrienden of buren. Wanneer dit niet mogelijk is, hoeft dit nog geen reden te zijn voor paniek, want er zijn volop bedrijven die portable douches verhuren. Dit zijn mobiele douches die veelal worden ingezet tijdens het renoveren van badkamers.
Ongemak en overlast
Uiteraard zorgt een verbouwing of renovatie altijd voor ongemak en overlast. Tijdens de werkdagen is mogelijk ongemak te ervaren dat ontstaat door bijvoorbeeld stof of sloopwerkzaamheden. Natuurlijk worden alle voorzorgsmaatregelen getroffen om zo min mogelijk last te creëren, toch is niet alles te voorkomen.
Wat je kunt doen tegen stof is het afdekken van meubilair gedurende de werkzaamheden. Ook is het verstandig alle deuren en ramen zo veel mogelijk gesloten te houden om de stof te beperken tot aan de overloop en badkamer.
Vochtproblemen
Een van de meest voorkomende problemen bij het zelf renoveren van de badkamer is vocht. In dit geval heb je waarschijnlijk geen goed ventilatiesysteem in acht genomen waardoor er geen verse lucht wordt aangezogen. Hierdoor ontstaan er vochtproblemen en dit kun je goed merken. Enkele gevolgen van een slecht werkend ventilatiesysteem zijn ongedierte, schimmels of stank.
Tevens kun je last krijgen van ernstige gezondheidsproblemen. Om condens- en vochtproblemen aan te pakken dien je allereerst een kwalitatieve badkamerventilator aan te schaffen. Een goed werkende ventilator werkt prima als het gaat om vocht afvoeren- en aanvoeren, waardoor er altijd een frisse lucht in de badkamer aanwezig is. Klik hier voor meer tips en info over vochtproblemen en vochtbestrijding.
Beschadiging van de muur
Bij een badkamerrenovatie wordt veelal bij het aanbrengen van een afvoerleiding een diepe sleuf vrezen in de wand aangebracht (4 á 5 cm diep). Dit heeft natuurlijk zijn gevolgen. Een van de consequenties is dat de muur regelmatig op deze manier zijn stevigheid verliest. Bij het renoveren van een badkamer kan zelfs de wand beschadigd raken bij het aanbrengen van zo’n diepe sleuf.
Om dit probleem te voorkomen kun je ‘Slim Tube’ aanschaffen. Deze tube is slechts 20 mm diep waardoor je dus veel minder diep hoeft te frezen. Zo wordt de kans op beschadiging geminimaliseerd.
Houten vloer in de badkamer?
Oude woningen zijn vaak uitgerust met verdiepingsvloeren van hout. Wil je in zo’n huis een badkamer renoveren? Dan moet je rekening houden met de eventuele gevolgen. Een houten vloer kan namelijk tot veel problemen leiden. Enkele voorbeelden zijn:
- De aanwezigheid van vocht in de constructie dat kan leiden tot houtrot;
- Er ontstaat scheurvorming in het tegelwerk door het grote verschil in werking tussen het tegelwerk en het hout.
Wanneer je er toch voor kiest zo’n dergelijke badkamer te renoveren, doe het dan goed. Bovengenoemde problemen kunnen namelijk eenvoudig worden voorkomen door het toepassen van een zwaluwstaartplaat of de tegels in fijn grind beton te leggen.
Tip: Vergelijk prijzen
Wil je werken laten uitvoeren in de badkamer? Of het nu gaat om het vernieuwen van het sanitair, het plaatsen van een nieuw badkamermeubel, een volledige badkamerrenovatie, … Ga steeds te rade bij verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Vrijblijvend offertes aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.