Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Toiletpot

Een toiletpot, dat kennen we allemaal. Een mens heeft een aantal basisbehoeften en een hoop luxeartikelen in zijn huis staan. De belangrijkste basisbehoeften zijn voedsel, kleding en een plaats om te slapen. Dat is al eeuwenlang zo en zal ook nog wel even zo blijven.

Sinds de mens hygiënischer is geworden en zich bewust is van het gevaar van bacteriën en bacillen verlaat het voedsel ons lichaam namelijk niet meer voor een reis in de sloot maar wordt onze ontlasting afgevoerd door het riool. Daarom is ook het toilet inmiddels verworden tot een van de basisbehoeften van de mens.

Het kan echter ook een luxe worden. Wat er inmiddels namelijk op deze markt verkrijgbaar is, is gewoonweg niet voor te stellen. Een toiletpot waarvan je de zitting of het deksel net zo hard dicht kunt laten vallen als je wilt omdat deze wordt afgeremd? Over een paar jaar overal standaard.

Een WC die niet alleen zichzelf reinigt, maar ook de gulle gever van een nieuwe rioolbezoeker met een schoonmaakbehandeling vereert? Het kan. Zelfs apparaten die de functie van toilet en bidet met elkaar combineren zijn al een aantal jaar te koop.

De basisopzet is echter nog altijd hetzelfde. Het begint met een pot, vaak gemaakt van keramiek. Daar zijn twee soorten van: modellen waarbij de ontlasting eerst op een soort tafeltje komt te liggen en daarna in het riool verdwijnt of types waarbij zo’n presenteerblaadje ontbreekt. Dat is vaak het geval bij hangende toiletten, die vaak compacter zijn vormgegeven dan (de vroeger veel gebruikte) staande types.

De belangrijkste ‘accessoires’ zijn de bril en de deksel. Deze kunnen omhoog en omlaag bewegen, en soms zelfs in hun geheel worden verwijderd. Aan de pot gekoppeld is een systeem dat wordt gebruikt om de WC door te spoelen. Vaak is dit deel in de muur weggewerkt en zie je dat niet: het is er echter wel en vervult een belangrijke functie.

 

Soorten toiletten

Toiletten komen in verschillende soorten voor. In het verleden kwam dit voornamelijk omwille van de afkomst (bijv. de Franse Toilet) maar de dag van vandaag komt dit niet zoveel meer voor. De verschillende soorten toiletten die nu bestaan zijn ontstaan uit het verbeteren van het comfort- en luxe gevoel.

Traditioneel, of eerder modern? Dat is bijna de vraag die je moet stellen als je een nieuwe toilet wilt kopen.

Staande toiletten
Een staand toilet betekend dat de toiletpot op de vloer is gemonteerd. Hier spreken we ook wel van de traditionele toiletten. Het waterreservoir zit meestal vast aan de pot zodat het een geheel vormt. Het water doorspoelen gebeurd via een druk op de knop.

Er bestaan ook toiletten waar het waterreservoir en de toiletpot van elkaar gescheiden waren. Het reservoir werd aan de muur bevestigd en moest je met een koord bedienen.

Hangende toiletten
Een hangend toilet wordt aan de muur bevestigd, ziet er ook veel moderner uit en heeft enkele voordelen ten opzichte van een staand toilet. Het is hygiënischer omdat het veel eenvoudiger is om deze te kuisen.

Hangende toiletten typeren zich omwille van de vrije vloer, waardoor de ruimte op zich er groter zal uitzien. Wie een bestaand toilet wil vervangen door een hangend toilet, zal er wel rekening mee moeten houden dat het duurder zal uitkomen dan deze te vervangen door een nieuwe staande toiletpot.

Urinoir
Een urinoir kan je terugvinden in elk mannentoilet. Hierdoor is het mogelijk om staand te plassen. Een urinoir kan je meer en meer in de modale badkamer van gezinnen ook terugvinden. Er bestaan ook urinoirs voor dames die kunnen geïnstalleerd worden.

 

Toiletpot vormen

Er kan ook een onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende toiletpot vormen. Diepspoel toiletten kenmerken zich met een trechtervormige bodem waar de ontlasting direct in het water terechtkomt. Hierdoor wordt de geurhinder ook beperkt en blijft de pot langer schoon.

Vlakspoel toiletten hebben een vlakke bodem met een kleine uitholling waar het water in blijft staan. De ontlasting valt op de vlakke bodem waardoor er minder gespetterd zal worden, maar waardoor wel iets meer geurhinder merkbaar is.

 

Badkamer & sanitair: Offertes aanvragen

Via onderstaand formulier kan u online offertes aanvragen bij geregistreerde vakmannen die gespecialiseerd zijn in algemene badkamerwerken, tegelwerken en sanitair. De beste kwaliteit aan de scherpste prijs: Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

✓ Gratis, vrijblijvend en snel online aanvragen.
✓ Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
✓ Interieurdesigner werkt samen met 2500+ regionale bedrijven. Jaarlijks 10.000+ afgehandelde opdrachten.


 

 

 

 

 

Lees ook
moderne badkamer
Badkuip kopen: Laat je inspireren
douchegordijn
Douchegordijn
badkamer met instapdouche
Instapdouche in bestaande badkamer
sauna
Stoombad / Stoomcabine / Hammam
badkuip
Badkuip: welke moet je kiezen?
badwand
Badscherm
jacuzzi
Whirlpool (bubbelbad / jacuzzi)
Hoekbad
moderne douche
Douchekop soorten en accessoires
kleuren in de badkamer
Badkamer kleuren
badkamer-betegelen
Badkamer betegelen
toilet
Toilet: inrichting & accessoires