Stappenplan renovatie badkamer
In onze checklist bij badkamerrenovatie kon je reeds lezen met welke zaken je tijdens de voorbereiding van een badkamerrenovatie rekening moet houden. Een goede voorbereiding is één ding, het uitvoeren van de renovatie is iets helemaal anders, vandaar dat dit stappenplan tot stand is gekomen.
Met deze stap-voor-stap instructies kun je een badkamerrenovatie (zelf) uitvoeren. Ben je niet goed in tekenen? Dan kun je op het internet talloze 3D programma’s vinden die je helpen bij het ontwerpen van de badkamer. Bij deze programma’s kun je o.a. kiezen uit verschillende accessoires, kleuren en modelbadkamers. Vervolgens kun je – als je blij bent met het resultaat- het ontwerp opslaan. Print het uit en neem het naderhand mee naar een showroom waar adviseurs je eventueel verder kunnen helpen.
Ga snel naar: Ontwerp – Voorbereiding – Uitvoering van de werken – Offertes ontvangen
Badkamer renoveren: Het ontwerp
Het ontwerpen van een nieuwe badkamer is gemakkelijker dan je denkt. Op websites van doe-het-zelf-zaken kun je zogeheten ontwerpformulieren downloaden. Wij zullen je echter ondertussen het proces één-voor-één uitleggen onder de volgende kopjes.
Hoe ontwerp je een badkamer?
- Download eerst een ontwerpformulier;
- Teken een plattegrond op schaal 1/50;
- Vervolgens knip je het sanitair uit;
- En maak een indeling;
- Dan zoek je verder nog de badkamer-set, de toilet en andere badkamerproducten uit;
- Tot slot richt je de badkamer naar wens uit.
Enkele tips voor het ontwerpen
- Bedenk waar het waterpunt komt en of er eventueel een paar waterleidingen moeten worden verlegd;
- Denk aan de specifieke behoeften van familieleden die de badkamer gaan gebruiken;
- Het bad en toilet kunnen eventueel onder een schuin dak worden geplaatst;
- Hou tussen de objecten een afstand van minimaal 20 centimeter;
- Kies voor vloertegels met een antislip-laag;
- Voorzie zeker een badkamerspiegel. Ontdek er alles over op badkamerspiegel.be.
- Maak gebruik van hoeken en nissen (diverse voorbouwelementen en speciale inrichtingen zijn o.a. bij doe-het-zelfzaken zoals Hornbach verkrijgbaar);
- Plaats de douche en wastafel op een muurhoogte van minimaal 200 centimeter;
- Plan het toilet niet te ver van de standleiding;
- Vermijd een te groot aantal meubels in de badkamer;
- Zorg voor een goede ventilatie. Voorbeelden van een goede ventilatie zijn een ventilatieschacht met een ventilator of venster en een deur met luchttoevoer.
Stap 1. Voorbereiding badkamerrenovatie
Een goede voorbereiding staat natuurlijk op nummer één. Maar wat houdt dat precies in? Voor je begint aan de renovatie is het van belang rekening te houden met een aantal aandachtspunten, zoals:
- De beschikbare ruimte. Hoeveel m2 bedraagt jouw badkamer? Is hier plaats voor jouw ideeën?
- De familietoestand. Hoeveel personen telt jouw huishouden? Zijn er misschien gehandicapten of ouderen die speciale behoeftes hebben?
- De materiaalkeuze. Er zijn tal van materialen te vinden voor in de badkamer, overweeg dus welke materialen jij wilt handhaven;
- Het aantal lavabo’s. Tegenwoordig is het de trend om meerdere wasbakken in de badkamer te plaatsen. Dit is niet alleen mooi, maar ook prettig voor een groter gezin;
- Het budget. Wat is jouw maximum budget? En hoeveel wil je uitgeven aan een dergelijke badkamerrenovatie? Hou rekening met de prijs van nieuwe badkamermeubels, accessoires en verlichting. Maar dit is nog niet genoeg, want andere zaken, zoals de afvoer van het puin, de betegeling, het kitwerk, de montage, het sloopwerk en de ventilatie zijn niet gratis;
- Het onderhoudsgemak. Ga voor badkamermeubilair met weinig onderhoud;
- Soort installaties. Welke installaties wil je in de badkamer plaatsen? Sommigen kiezen enkel voor een douche, anderen een douche en bad. Voor ouderen is een inloopdouche te adviseren.
Inspiratie?
Het komt wel eens voor dat mensen beginnen met een complete renovatie, en later allerlei dingen over het hoofd hebben gezien. Daarom is het altijd handig om aan anderen te vragen om advies. Op deze manier kan je soms grote fouten voorkomen. Bovendien is het altijd aan te raden enkele vakbladen te raadplegen voordat je begint met het renoveren van je badkamer.
Een andere mogelijkheid is om een professionele badkamerinstallateur in te schakelen. Ook deze kan je op voorhand voorzien van gepast advies. Bovendien kan een vakman alle werken correct uitvoeren. Kom in contact met verschillende badkamerinstallateurs uit jouw regio via de offertepagina en ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.
Bladen zoals Compleet Wonen – badkamer of Ik ga bouwen, kunnen je volop inspiratie opleveren. Bovendien staat er veel informatie in over het renoveren van badkamers. Tot slot kun je er altijd nog voor kiezen een kijkje te nemen in showrooms van Saniland of Van Marcke.
Stap 2. Maak een grondplan en puzzel met de indeling
De meeste badkamermeubels bevatten gelukkig standaard afmetingen. Het is daarom niet nodig om naar de winkel te gaan en badkamermeubels of andere sanitaire toestellen op te meten. Het enigste wat je dus nodig hebt is een blaadje papier om het grondplan op schaal 1/50 te tekenen. Dit betekent dat je alle afstanden in centimeter te delen door vijftig. Heb je een badkamer tot 10 meter breed? Dan is het mogelijk op een A4tje de badkamer te tekenen.
Wanneer je dit hebt gedaan, kun je vervolgens kaartjes gaan maken met de nodige elementen op dezelfde schaal. Tot slot hoef je alleen nog te puzzelen of de indeling klopt en je daar tevreden mee bent.
Standaardafmetingen
- Bad: 170 tot 190 centimeter breed x 70 tot 90 centimeter diep. Op schaal wordt dit weergegeven als 3.4 x 1.4 cm of 3.8 x 1.8 cm (schaal: 1/50);
- Dubbele wastafel: 130 centimeter breed – 60 centimeter diep. Op schaal wordt dit weergegeven als 2,8 cm x 1,2 cm (schaal: 1/50);
- Enkele wastafel: 80 tot 90 centimeter breed – 60 centimeter diep. Op schaal wordt dit weergegeven als 1,8 cm x 1,2 cm (schaal: 1/50);
- Inloopdouche/rechthoekige douche: 120 centimeter tot 200 centimeter breed – 90 centimeter tot 110 centimeter diep. Op schaal wordt dit weergegeven als 1.6 x 1.6 cm of 2 x 2 cm (schaal: 1/50);
- Kolomkast: 40 centimeter tot 60 centimeter breed – 34 centimeter diep. Op schaal wordt dit weergegeven als 0.8 cm x 0.7 cm of 1.2 cm x 0.7 cm (schaal: 1/50);
- Toilet: 90 centimeter breed – 130 centimeter diep (inclusief ruimte voor zitten). Op schaal wordt dit weergegeven als 1.8. x 2.6 cm (schaal: 1/50);
- Vierkante douche: 80 centimeter breed – 80 centimeter breed of 100 centimeter breed – 100 centimeter diep. Op schaal wordt dit weergegeven als 1.6 x 1.6 cm of 2 x 2 cm (schaal: 1/50).
Lichtplan
De meeste mensen kiezen bij het renoveren van de badkamer tevens voor nieuwe verlichting. Indien je de verlichting van de badkamer gaan aanpassen, is het verstandig tevens een verlichtingsplan te maken. Dit plan stel je op door middel van alle gegevens van de elektriciteit op te meten en vervolgens te noteren.
Tip: Wil je je toch laten bijstaan door een erkende vakman tijdens je badkamerrenovatie? Kom dan in contact met meerdere vakmannen via ons offerteformulieren ontvang gratis tot 5 offertes die je vervolgens kan vergelijken. Op die manier kan je snel tot 30% uitsparen op het uitvoeren van een badkamerrenovatie.
Stap 3. Koop je materialen, tegels en sanitair
Omdat je vaak nog weken moet wachten op de levering, is het van belang op tijd de materialen, tegels en sanitaire meubels aan te schaffen. Bovendien is het soms moeilijk de perfecte materialen te vinden die je in gedachten had. Het kopen van materialen, tegels en sanitair is dus niet makkelijk, begin hier daarom zo vroeg mogelijk mee!
Stap 4. Breek de badkamer uit
Begin nu met het slopen van de badkamer. Oud meubel sanitair, zoals de wastafel, toilet, douchecel of bad moet zorgvuldig worden verwijderd. Bij sommige badkamerrenovaties worden in dit stadium tevens de oude vloer- en wandtegels verwijderd. Draag bij sloopwerk altijd handschoenen en een veiligheidsbril.
Stap 5. Contoleer afvoerbuizen en leidingen
Wanneer je eenmaal de badkamer hebt uitgebroken, kun je nu eenvoudig de afvoerbuizen en toevoerkranen controleren. Werken ze allemaal nog naar behoren? Soms zijn er kraantjes die moeilijk opengaan of enige kalkvorming bevatten. In dit geval kun je de kranen meteen vervangen. Op deze manier kom je niet voor onverwachtse problemen te staan.
Stap 6. Maten uitzetten
Na het controleren van de afvoerbuizen en leidingen, dien je de maten in de badkamer uit te zetten. Zo zie je waar o.a. het nieuwe bad, douche, toilet, wastafel en dergelijke moeten komen staan. Wanneer je de maten hebt uitgezet, dien je ze voor een tweede keer te controleren op eventuele fouten.
Stap 7. Locatie bepalen
Indien je de maten van de badkamer reeds hebt uitgezet en hebt gecontroleerd, mag je nu beginnen met stap zes. Gedurende deze stap kun je namelijk beginnen met de locatie bepalen. Zo dien je de locatie van de afvoeren, leidingen, wandcontactdozen en dergelijke te bepalen in de badkamer.
Stap 8. Sleuven frezen
Nu je de locatie hebt bepaald, kun je aan de hand hiervan gaan frezen. Frezen is een ander woord voor het egaliseren of afschaven van bepaalde objecten. In dit geval ga je sleuven frezen voor onder andere de aanleg van elektra, gas, vloerverwarming en leidingen voor water in de badkamer.
Stap 9. Plafond verlagen
Heb je toevallig gekozen om het plafond te gaan verlagen? Dan kun je dit na het frezen van de sleuven doen. Stap 8 is een belangrijk proces waarbij zowel de voorbereiding van de verlichting of spots als de afzuiging wordt geplaatst.
Stap 10. Stucwerk
Vervolgens kun je beginnen met het stucwerk. Alles kan in dit stadium gestuct en uitgeraapt worden. Een gestucte muur werkt brandvertragend en vochtregulerend. Laat dit laatste nou juist een goede oplossing zijn voor al dat vocht in de badkamer! Je kunt een wand glad maken door middel van een egaliseermiddel van een doe-het-zelfzaak.
Stap 11. De vloer
Heb je er ook toevallig voor gekozen een nieuwe vloerverwarming te plaatsen? Of een zandcementvloer? Dan kun je hier nu mee beginnen. Op het internet zijn overigens diverse websites te raadplegen voor het zelf plaatsen van een eventuele vloerverwarming of zandcementvloer.
Stap 12. De wanden in de badkamer
Na stap 10 kun je beginnen met de badkamerwanden. Deze krijgen namelijk een coating die dienen voor het hechten van de wandtegels. Bovendien is de coating het ideale middel om de binnenwanden optimaal te beschermen tegen vocht en vuil.
Stap 13. Kimbanden
‘Kim’ watte? Kimbanden dienen voor de waterdichtheid van de badkamer. De natte hoeken moeten worden voorzien van een dergelijke kimband. Indien je geen kimbanden plaatst in de badkamer, kunnen er lekkages ontstaan. Daarom zijn kimbanden veelgebruikt materiaal om natte ruimtes waterdicht te maken.
Stap 14. Betegeling
Bij stap dertien is het tijd om de badkamerwanden en voegen te betegelen. Ook hier zijn wederom op het internet vele voorbeelden van te lezen. Heb je geen zin om veel informatie door te lezen voordat je eindelijk kunt beginnen met de betegeling? Dan kun je ook Youtube.com raadplegen. Gedurende deze filmpjes wordt op eenvoudige wijze getoond hoe je het beste een badkamerwand kunt betegelen.
Stap 15. De vloertegels
Tijdens dit stadium is het nodig de vloertegels te leggen. Net als bij stap 13 kun je het internet gaan raadplegen voor meer informatie en voorbeelden. Altijd handig!
Stap 16. Afmonteren
Ben je klaar met de gehele betegeling? Dan kun je nu beginnen met het afmonteren van het sanitair, zoals het bad, douche, toilet en verlichting.
Stap 17. De afwerking
Als laatste wordt alles op een nette manier gekit. De badkamer is nu klaar en ziet er prachtig uit!