Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Instapdouche in bestaande badkamer

Een instapdouche – ook beter bekend als een inloopdouche – is trendy, stijlvol en gebruiksvriendelijk. De onhandige douchebak of krappe douchecabine ruil je in voor een luxueuze zee van ruimte onder de douche. Gedaan met het ongemakkelijke opstapje. Hoe je een instapdouche integreert in een bestaande badkamer, dat ontdek je hier.

Ga snel naar: Instapdouche in bestaande badkamerAfmetingenPrijzenOfferte aanvragen

 

badkamer met instapdouche

 

 

Instapdouche afmetingen Instapdouche vs gewone douche

Bij een gewone douche heb je altijd te maken met een opstap. Dit kan het opstapje van de douchebak of van de douchecabine zijn, maar het komt ook vaak voor dat de douche gecombineerd is met een ligbad.

In dat geval heb je te maken met een vrij hoge instap, zeer onhandig als je al wat ouder of minder mobiel bent. Bij een instapdouche heb je geen opstapje. De vloer van de doucheruimte is even hoog als de vloer van de badkamer.

Je loopt dus zo van de badkamer de instapdouche in. Vaak worden ze afgewerkt met een glazen wand om zo het spatwater tegen te houden en het ruimtegevoel te vergroten.

 

Voordelen van een instapdouche

Een instapdouche wordt steeds populairder en dat komt door de vele voordelen ervan:

 • Veilig: geen hoogteverschil meer tussen de vloer en de douche. Zo kan je niet meer struikelen over het opstapje.
 • Ruimte: een standaard douchebak of douchecabine is meestal niet heel groot en aan de smalle kant. Een instapdouche maak je helemaal maat volgens de plaats die je ter beschikking hebt in de badkamer. Zo lijkt de badkamer optisch ook nog eens een stuk groter.
 • Onderhoudsvriendelijk: de badkamer- en douchevloer maak je in 1 keer schoon, zonder dat je last hebt van moeilijk te bereiken randen of hoeken.
 • Op maat: de grootte, inrichting en afwerking ervan kies je helemaal zelf, volledig op jouw maat.
 • Warmteverschil: stap je uit de douche, dan heb je geen kou omdat de temperatuur in de douche gelijk is aan die erbuiten.

Een instapdouche is zowel bij de jongere als oudere generatie populair. Door de moderne uitstraling en strakke vormgeving zie je de instapdouche vaak opduiken bij nieuwbouwwoningen. Iets oudere mensen denken aan hun veiligheid en laten daarom de badkamer verbouwen. De douchecabine, douchebak of ligbad wordt dan vervangen door een comfortabele instapdouche.

 

Instapdouche plaatsen in bestaande badkamer

Een instapdouche plaatsen in een bestaande badkamer is één van de meest gevraagde werken als het gaat om badkamerrenovatie. Het is niet zo’n heel grote kost, al brengt dit meestal wel wat breekwerk met zich mee. Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden waaraan de badkamer moet voldoen.

Een eerste belangrijk aandachtspunt is de waterafvoer in de instapdouche. Om geurhinder te vermijden moet er onder vloer een sifon geplaatst worden waarvoor ongeveer 5 tot 10 cm nodig is. Dat is niet altijd mogelijk in een bestaande vloer. Het kan dus zijn dat de badkamervloer toch gedeeltelijk opgehoogd moet worden. Vraag dit dus zeker aan je badkamerinstallateur. Die vind je hier.

Bij een instapdouche mis je het opstaande randje en heb je dus grote kans dat het douchewater de rest van de badkamer inloopt. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus is het verstandig om bij de plaatsing de vloer enkele centimeters schuin af te laten lopen, zodat het water gemakkelijk weg kan stromen. Daarnaast is het verstandig om de glazen wand(en) in systeemprofielen te plaatsen en deze op een juiste manier af te kitten met kwaliteitsvolle, waterbestendige silicone.

 

Afmetingen instapdouche

Voor een inloopdouche op maat moet je ook voldoende ruimte hebben in de badkamer. Daar waar een standaard douchebak 90 x 90 cm bedraagt, raden we bij een instapdouche een minimale lengte aan van 120 cm. Nog beter is 140 cm. Dit omdat het water opspat en op de badkamervloer terechtkomt. Zo heb je voldoende marge om je badkamervloer watervrij te houden. Hoe groter, hoe meer comfort ook natuurlijk.

Een andere mogelijkheid is kiezen voor een instapdouche met lage opstap. Dit zijn complete inloopdouches met een lage douchebak die soms in 1 dag geïnstalleerd kunnen worden, zonder veel hak- en breekwerk. De inloopdouche kan dan voorzien worden van een antislip douchebak en waterdichte wandpanelen die over de bestaande tegels geplaatst worden. Dit soort complete instapdouches is ook beschikbaar in standaardafmetingen zoals 180 x 180 com of 200 x 200 cm.

instapdouche prijzen
Instapdouche met lage opstap

 

Instapdouche: prijzen

Om jou een duidelijk inzicht te geven in de kostprijs voor het integreren van een inloopdouche in een bestaande badkamer splitsen we de kosten per onderdeel:

 • Verwijderen bestaand bad of douche: € 500 – 800
 • Aanleggen vloer instapdouche (incl. leidingen en douchegoot): € 1.000 – 2.000
 • Douchewand: € 600 – 1.700
 • Wandtegels: € 450 – 1.000
 • Schilderwerk: € 150 – 350
 • Douchekop + kranen: € 300 – 1.700
 • Ventilatie: € 200 – 900

Gemiddeld kost een instapdouche je dus tussen € 3.000 en 8.500 euro, inclusief btw, plaatsingskosten, afvoerkosten en materiaalkosten. Kies je voor extra opties zoals verlichting, een douchezitje of wandbeugels, dan loopt dit bedrag uiteraard nog op. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat van erkende badkamerinstallateurs.

instapdouche met verlichting

 

Afwerking instapdouche

Regendouche
Regendouche

De juiste douchekop

De douchekop is een belangrijk element in het creëren van jouw perfecte instapdouche. Houd je niet van waterverspilling? Ga dan voor een waterbesparende douchekop. Een regendouche zorgt dan weer voor een bijzonder aangename douche-ervaring.

De gelijkmatige stroming van het water geeft verlichting na een stressvolle dag op het werk. Een regendouche verbruikt wel meer dan een standaard douchekop. Ga dus zeker na of je cv-ketel geschikt is voor een regendouche. Wil je echt iets speciaals? Neem dan een douchekop met verlichting. Tijdens het douchen verandert deze van kleur.

 

Douchezitje

Wil je een instapdouche omwille van het extra gebruiksgemak en veiligheid? Denk er dan ook eens over na om meteen een douchezitje te installeren. Zo kan je zittend douchen en de kans op vallen tot een minimum beperken. Ook wandbeugels bieden extra steun tijdens het douchen.

 

Bad met instapdouche

Wil je graag de voordelen van een instapdouche, maar kan je je bad niet missen? Kies dan voor een bad met instapdouche, een bad met lage instap. In het bad zit een waterdichte deur die je kan openen. Zo heb je dus geen problemen met instappen en je kan nog steeds genieten van je bad of douche. Een douchewand maakt het geheel compleet.

Badkamer & sanitair: Offertes aanvragen

Via onderstaand formulier kan u online offertes aanvragen bij geregistreerde vakmannen die gespecialiseerd zijn in algemene badkamerwerken, tegelwerken en sanitair. De beste kwaliteit aan de scherpste prijs: Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

✓ Gratis, vrijblijvend en snel online aanvragen.
✓ Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
✓ Interieurdesigner werkt samen met 2500+ regionale bedrijven. Jaarlijks 10.000+ afgehandelde opdrachten.


 

 

 

 

 

Lees ook
badkamer vernieuwen
Kostprijs van een badkamerrenovatie
infraroodverwarming
Infraroodstralers
douchedeur
Douchedeur
badwand
Badscherm
luxe badkamer
Luxe badkamer
moderne douche
Douchekop soorten en accessoires
badkamer
douchegordijn
Douchegordijn
kleuren in de badkamer
Badkamer kleuren
moderne badkamer
Badkuip kopen: Laat je inspireren
inloopdouche
Inloopdouches
sauna thuis
Zelfbouw sauna