Dubbel glas? Energie besparen!
Wie enkel glas vervangt door dubbel glas, zal dat uiteraard doen om geld te besparen. Iedereen weet immers dat je met dubbel glas een besparing kan realiseren op je energiekosten maar niet iedereen vervangt enkel glas door dubbel glas zolang dat niet nodig is. Deze opvatting is helaas heel onterecht.
Het vervangen van enkele beglazing door dubbele beglazing is steeds een goede optie, zelfs als zijn uw ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe. Dubbel glas plaatsen is in de meeste gevallen heel erg snel rendabel.
Kiezen tussen een spaarrekening of dubbel glas? Dan is de keuze volgens Milieu Centraal snel gemaakt: Het rendement van HR++ dubbel glas vergelijkt ze met een spaarrekening waar je 7% rente op krijgt. Zeg nu zelf, hoeveel bedraagt de rente op jouw spaarrekening? Uw ramen vervangen is dus zeker geen slecht idee, zeker als je weet dat je tot 30% van je aankoop kan besparen door eenvoudig offertes aan te vragen via een offertedienst. Klik hier om snel tot 4 offertes aan te vragen voor de plaatsing van nieuwe ramen.
Enkel glas vervangen? Enkele tips!
HR++ glas is duurder dan traditioneel dubbel glas. Wist je dat het verschil in prijs al terugverdient kan worden in amper 2 jaar tijd? Bespaar nog eens extra door vakmannen tegenover elkaar te laten uitspelen. Gebruik hiervoor een offertedienst zoals OfferteNodig.be.
Let ook steeds op de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten. Dit kan HR, HR+ of HR++ zijn. Indien je niets kan terugvinden dan zal het hoogst waarschijnlijk gaan om dubbel glas of HR-glas die dateren van vóór het jaar 1996.
Hou er altijd rekening mee dat er een goede ventilatie is in de woning. Dit voorkomt immers condens. Verleng trouwens ook de levensduur van uw beglazing en kozijnen door deze goed te onderhouden. Afhankelijk van het materiaal dat je er voor kiest, betekend dit dat je lekkages kan voorkomen in verf of kit.
Soorten Dubbel Glas
Enkel glas vervangen door dubbel glas is dus zeker een goed idee, maar welk soort glas kan je uiteindelijk plaatsen? Er zijn immers verschillende soorten dubbel glas waaruit je kan kiezen om je woning beter te isoleren. Er bestaat gewoon dubbel glas, maar daarnaast ook nog eens HR-glas.
Het verschil tussen traditioneel dubbel glas en HR-glas is dat er bij HR-glas tussen de twee glazen een niet zichtbaar laagje zit dat er voor zorgt dat het isolerende effect nog beter wordt. Dit weerkaatst als het ware de warmte. Binnen HR-glas kunnen we dan nog eens een onderscheid maken tussen HR+, HR++ en HR+++ glas.
HR+++ is zelfs drievoudig glas maar daartussen een edelgas dat er wordt ingeblazen. Deze edelgassen zijn iets beter dan droge lucht om te isoleren.
U-waarden van dubbel glas
Om na te gaan hoe goed glas kan isoleren, zal steeds een U-waarde aan de beglazing worden gegeven. Zo kom je te weten in welke mate het glas de warmte kan tegenhouden. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolerende werking van het glas zal zijn.
U-waarden overzicht:
- Enkel glas: 5,8 W/m2K
- Dubbel glas: 2,8 W/m2K
- HR-glas: 2,0 tot 1,7 W/m2K
- HR+ glas: 1,6 tot 1,3 W/m2K
- HR++ glas: 1,2 tot 0,8 W/m2K
- HR+++ glas: 1,0 tot 0,5 W/m2K
Isoleren = Energie besparen
Betere isolatie door ramen te vervangen is slechts 1 manier om te besparen op uw energiekosten. Om die reden zijn er steeds premies en/of subsidies waarop je recht hebt als je je woning isoleert. De overheid geeft je dus bij sommige investeringen een extra financieel duwtje in de rug.
De voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal (Nederland) heeft berekend dat een gemiddeld huishouden op het toepassen van vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie en glasisolatie een bedrag van 1300 euro kan opleveren.
Energie besparen = Geld besparen
Isoleren en dubbel glas plaatsen is één manier om te besparen, maar in realiteit zijn er veel kleine zaken die je kan uitvoeren om energie te besparen. Ook uw verbruik van gas en elektriciteit kan je herleiden tot een minimum. Kleine tips helpen je snel op weg om jaarlijks enkele honderden euro’s te besparen. Uw woning beter isoleren en spaarlampen gebruiken zijn alvast goede beginpunten. Ook de plaatsing van een warmtepomp of zonneboiler kan op termijn geld opbrengen.
Milieu Centraal
Om terug te keren naar Milieu Centraal, kunnen we nog meedelen dat ze een berekening hebben uitgevoerd van uw besparing door enkel glas te vervangen door dubbel glas. Een doorsnee rijwoning met ongeveer 20 vierkante meter aan glas kan op jaarbasis volgens het onderzoek 240 euro per jaar besparen aan energiekosten. Plaats je HR++ glas dan zal de energiebesparing zelfs nog hoger oplopen. Vraag gratis offertes aan op OfferteNodig.be en bespaar nog eens extra geld op de plaatsing van nieuwe ramen.