HR glas
Zijn er verschillen tussen HR-glas (Hoogrendementsglas) en Dubbel Glas? Het uitzicht is toch hetzelfde? Het is inderdaad correct dat het uiterlijk van HR glas hetzelfde is als die van traditioneel dubbel glas. Dat bestaat concreet uit twee verschillende glasplaten met daartussen een ruimte. Deze ruimte wordt ook de spouw genoemd.
Er is echter wel degelijk een verschil tussen beide varianten van dubbel glas. Bij HR glas is een dunne metaalcoating aanwezig in de spouw aan de binnenkant van het raam. Dat is niet het geval bij dubbel glas.
HR-glas voordelen en nadelen
Door de metaalcoating in de spouw zal de warmte die afkomstig is door de zonnestralen naar binnen kunnen komen, maar de warmte zal niet zo snel terug ontsnappen naar buiten. Het wordt dus tegengehouden door het HR-glas waardoor je uiteindelijk minder energiekosten zal hebben.
De plaatsing en aankoop van hoogrendementsglas zal duurder uitvallen dan traditioneel dubbel glas. De terugverdientijd bedraagt echter gemiddeld 7 jaar (tot 9 jaar) wat voor sommige mensen toch wel een lange termijn is. Desalniettemin is de terugverdientijd van HR-glas in principe iets korter dan bij traditioneel dubbel glas.
Er bestaat altijd een klein risico op condensvorming. Dit komt doordat de warmte moeilijker weg kan waardoor er condensvorming kan optreden op de koude vlakken. Dit gebeurd enkel als de ventilatie niet goed genoeg is. Wie HR-glas plaatst, zorgt er dus beter ook voor dat de ventilatie in orde is.
Het is ook mogelijk dat HR glas minder licht zal doorlaten. Het gaat hier echter maar om een heel klein beetje en als we dit uitdrukken in percentages, dan laat HR-glas ongeveer 1% minder licht door. Het verschil is klein, maar wel merkbaar als je dubbel glas naast HR-glas plaatst.