Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Dubbel glas: Is een lek mogelijk?

Wanneer kan er een lek ontstaan in dubbel glas? Kan je dit ook zelf controleren en waaraan is dit te wijten? Op onder meer deze vragen zullen we proberen een antwoord te verschaffen. Het herkennen van een dubbel glas lek is eigenlijk eenvoudig: Indien er condens tussen het glas gevormd wordt, dan is er een lek.

Indien de condens aan de binnenkant of buitenkant gevormd wordt, dan is er niets aan de hand. Condens aan de buitenkant heeft te maken met de hoge warmte isolatie. Merk je binnenshuis condens op? Dan is dit veelal te wijten aan een slechte ventilatie in de woning en dat kan je eenvoudig oplossen door voor betere ventilatie te zorgen in de ruimte waar de condens zich vormt.

We spreken dus pas vanaf een dubbel glas lek, van zodra er condens tussen de twee glaslagen aanwezig is.

 

Oorzaken dubbel glas lek

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een lek in dubbele beglazing. In de eerste plaats kan het gaan om slijtage na tal van jaren en is de ruit op het einde van zijn levensduur gekomen. Dit kan voorvallen na een periode van 25 a 30 jaar, de gemiddelde levensduur van dubbel glas. Een slecht onderhoud verkleint natuurlijk de levensduur, en slecht onderhoud kan dus ook de oorzaak zijn van lekkage in dubbele beglazing.

Wie dubbel glas laat plaatsen dient tijdens de garantieperiode zeker aandachtig te zijn. Een dubbel glas lek kan namelijk ook ontstaan indien de plaatsing niet correct is gebeurd door de glaszetter. Indien er een lek ontstaat, dan kan je de glaszetter hierover aanspreken.
Het is ook best mogelijk dat een dubbel glas lek te wijten is aan een fabricagefout. Een fout tijdens de productie kan immers wel eens voorvallen. In dat geval kan je dit laten verifiëren door je glaszetter en kan je de fabrikant aanspreken over het voorval. In de sommige gevallen ontvang je wel een vergoeding voor de plaatsing van nieuw glas, maar je dient er rekening mee te houden dat dit niet compenseert voor alle bijkomende kosten.

 

Dubbel glas lek herstellen mogelijk?

Een lek in dubbele beglazing valt in principe niet te herstellen. De beste oplossing bestaat erin om een nieuw raam te laten installeren, al dan niet met nieuwe kozijnen. Probeer dit te regelen nog voor de winter aanvangt zodat je tijdens de winterperiode geen onnodige stookkosten betaald omwille van het dubbel glas lek.

Zelf herstellen wordt niet aangeraden, omdat je met een fragiele constructie zit van meer dan 50kg en er veel gevaren zijn om dit te doen. Wie wel alle nodige materialen en kennis heeft kan de levensduur van de ruit misschien enkele jaren rekken door de lekken (nadat al het vocht verdampt is) te dichten met silicone.

[cta type=groen]Ramen aan vervanging toe? Vraag hier tot 4 verschillende offertes aan en bespaar tot 40%!

Lees ook
ramen plaatsen
Dubbel glas: Zelf plaatsen?
zonwerend glas donker
Zonwerend glas
brandvertragend glas
Brandwerend glas
dubbel glas
Dubbel glas? Energie besparen!
dubbel glas
Dubbel glas plaatsing: De kostprijs
ruitenwasser
Ruitenwasser
dubbel glas
HR glas
Driedubbelglas
Driedubbelglas
geldstukken euro's
Dubbel glas prijzen
veiligheidsglas
Veiligheidsglas
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?