Driedubbelglas
Dubbel glas is je zeker wel al bekend. Dat wordt immers al in de bouw toegepast sinds 1950 terwijl voor die periode alleen enkel glas geplaatst werd; Dubbel glas is eenvoudig gezegd twee glasplaten met daartussen droge lucht.
De nood aan betere efficiënte kwam pas later tijdens de energiecrisis. Er werd toen ook HR glas ontwikkeld. HR-glas (of Hoog Rendement glas) is dubbel glas dat voorzien is van een coating en gevulde luchtspouw.
Vandaag de dag begint driedubbelglas (of ook Triple Glas) meer en meer de standaard te worden. Dit bestaat uit drie glasplaten met droge, stilstaande lucht ertussen.
De isolatiewaarde is de belangrijkste reden om driedubbelglas te laten plaatsen. Isoleren betekend immers het warmteverlies in je woning beperken om de binnentemperatuur op aangenaam peil te houden zodat je energie kan besparen. Dat is goed voor het milieu en onze portemonnee.
Driedubbelglas isoleert beter dan dubbel glas. Dit wordt uitgedrukt met een U-waarde. Deze waarde geeft weer hoeveel energie glas kan doorlaten. Hoe lager deze waarde, hoe beter het glas kan isoleren. De eenheid waarin U-waarden worden uitgedrukt is W/m2K.
- U-waarde enkel glas: 5,7 W/m2K
- U-waarde dubbelglas: 2,8 W/m2K
- U-waarde van HR glas: 2 W/m2K
- U-waarde van driedubbelglas: 0,6 – 1 W/m2K
Driedubbelglas voordelen
In bovenstaande tekst kan je wellicht al de meeste voordelen van driedubbelglas ten opzichte van dubbel glas afleiden. Je kan zorgen voor een betere isolatie dan bij dubbel glas omdat er minder energie verloren gaat. Ook zonnewarmte wordt beter tegengehouden.
Driedubbelglas is dikker dan dubbel glas en is ongeveer 37mm dik. Het is ook zwaarder en weegt al gauw 30 kilogram of meer. Daarbij komt ook dat er door de extra glaslaag een betere geluidsisolatie aanwezig is. Geluidshinder wordt daarmee iets sneller opgevangen.
Driedubbel glas nadelen
Tot dusver lijkt het alsof driedubbelglas altijd beter is dan dubbel glas, maar er zijn ook nadelen aan verbonden waarvan je bewust moet zijn. Zo is het mogelijk (ook al is de kans heel klein) dat er ’s ochtends aan de buitenzijde condens optreedt. Dit zal geen schade veroorzaken maar het kan irritant zijn.
Bij de plaatsing van driedubbel glas, moet er ook voldoende aandacht worden besteedt aan zonwering. Zo niet dan kan het tijdens de zomer veel te warm worden. Driedubbel glas kan heel veel energie opvangen maar moet toch ondersteund worden door enige zonwering.
Het is ook zwaarder en moeilijker om in bestaande profielen in te bouwen. Dit komt door de dikte en het gewicht van het glas, dan beduidend hoger ligt dan andere glassoorten.
Driedubbelglas: Kostprijs
Je verschiet er wellicht niet in dat driedubbelglas duurder is dan traditioneel dubbel glas. Hier zijn diverse factoren voor verantwoordelijk. De productiekosten bij dubbel glas ligt ook veel lager omdat het veel meer geproduceerd wordt. Ook zal er meer materialen nodig zijn om driedubbelglas te maken. Zo is er onder meer extra kit nodig om de ruiten te verlijmen en komt er ook een extra glaslaag bij kijken.
Laat een vakman voor jou de berekening maken om het uiteindelijke rendement van driedubbelglas ten opzichte van gewoon dubbel glas te berekenen. Baseer daar je beslissing op.
Bespaar ook tijd en geld bij het zoeken naar een glaszetter.
Vraag gratis offertes aan op OfferteNodig.be