Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Zonwerend glas

zonwerend glas

Ben je aan het verbouwen? Dan is de kans groot dat je op zoek bent naar het ideale raam maar dat je nog twijfelt over de glassoort die je zal gebruiken. We kunnen immers veel soorten glas onderscheiden om je woning mee te renoveren. Vandaar ook deze rubriek glassoorten waar we zo veel als mogelijk courante soorten glas trachten te omschrijven.

 

Soorten zonwerend glas

Zonwerend glas komt voor in verschillende varianten. Zonwerend glas is meestal iets donkerder dan traditioneel glas, maar het bestaat ook in heldere glasvorm met buitenzonwering. Het donkere glas met de bruinachtige teint is veel goedkoper dan de heldere variant. Je dient dan wel te weten dat er enorm veel verschillen tussen beide soorten bestaan.

Donker zonwerend glas zal in de zomer de warmte goed kunnen buiten houden. Het zonlicht in de woning wordt hierdoor goed tegengehouden. Dit betekend echter ook dat er tijdens de winter onvoldoende zonlicht in de woning kan geraken, waardoor dit ook te merken zal zijn aan de temperaturen: meestal betekend dit dat de verwarming hoger moet gezet worden.

Bedrijven zullen iets sneller kiezen voor de donkere glazen, maar de uitstraling hiervan voor een woning is voor velen niet goed genoeg. De meeste mensen vinden het immers mooier om helder glas te plaatsen in een woning.

Helder glas – de tweede optie binnen zonwerend glas – heeft aan de buitenkant een zonwerend laagje. Het zal dus zowel in de zomer als de winter het zonlicht voldoende binnenlaten, maar het zal in de zomer de warmte buiten houden en in de winter de kou buiten houden. In zekere zin heeft dit glas een isolerende werking waardoor je kosten kan uitsparen van afkoeling in de zomer en verwarming in de winter.

Zonwerend glas zorgt er meer concreet voor dat UV stralingen minder makkelijk in het huis komen. Hierdoor zullen je meubels, vloeren en andere spullen minder snel verkleuren.

 

Zonwerend glas: Kostprijs

Wie dubbel glas plaatst, zal rekenen op een prijskaartje van ongeveer 50 a 95 euro per vierkante meter. Wie zonwerend glas plaatst mag beginnen rekenen aan een prijs die start vanaf 75 euro per vierkante meter.

Het is dus duurder in aanschaf, maar kan tijdens de levensduur wel een kleine besparing opleveren in energiekosten omwille van het isolerende effect van het zonwerend glas. Neem alles goed in overweging alvorens je overgaat tot de aankoop en laat je steeds adviseren door een deskundige.

 

Lees ook
ramen plaatsen
Dubbel glas: Zelf plaatsen?
dubbele beglazing
Dubbel glas plaatsing: De kostprijs
veiligheidsglas
Veiligheidsglas
aluminium ramen voordelen
Driedubbelglas
vochtmeter
Dubbel glas: Is een lek mogelijk?
ramen
Dubbel glas prijzen
brandwerend glas
Brandwerend glas
de juiste prijs voor je woning
Dubbel glas? Energie besparen!
ruitenwasser
Ruitenwasser
hoogrendementsglas
HR glas
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting