Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Brandwerend glas

brandwerend glas

Om een betere brandveiligheid te bekomen, opteren sommige mensen voor de plaatsing van brandwerend glas. Deze glassoort is ook gekend onder de naam brandvertragend glas.

Brandwerend glas wordt onder meer gebruikt in openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, hotels, scholen, enz …

Brandvertragend glas zorgt voor een extra bescherming om het overslaan of doorslaan van een brand tegen te gaan. Dit dient om de veiligheid te waarborgen van de mensen en het gebouw.

 

Veiligheidsglas?

Brandwerend glas behoort tot de categorie van veiligheidsglazen. Ze vertraagt de brand. Omwille van de veiligheid zijn er verschillende soorten brandwerend glas, en werd aan elk van deze soort een kwaliteitsnorm ingevoerd. Zo kunnen we drie kwaliteitsnormen onderscheiden bij brandwerende beglazing:

  • NEN 6068: Zal de weerstand testen tegen het doorslaan en overslaan van brand
  • NEN 6069: Hierbij wordt de brandwerendheid getest van bouwonderdelen en producten
  • NEN-EN 13502-2: Dit is de brandclassificatie van bouwonderdelen en producten

Om als brandwerend glas te kunnen gekenmerkt worden, moet het glas aan drie eisen voldoen die telkens worden gecombineerd met een tijdlimiet (30, 60 of 90 minuten). Er moet ook een testrapport aanwezig zijn. Deze drie stabiliteitseisen zijn:

  • E: De vlamdichtheid van de brandwerende ruit
  • EW: De vlamdichtheid en warmtestraling van de brandwerende ruit
  • EI: De vlamdichtheid en temperatuur van de ruit tot maximaal 140° Celsius

 

Brandwerend glas: voordelen

Veiligheid is natuurlijk het eerste logische voordeel dat brandwerend of brandvertragend glas met zich meebrengt. Maar het is ook leverbaar in diverse soorten zoals gelaagd glas, gehard glas of draadglas. Het is ook combineerbaar met andere soorten veiligheidsglazen zoals isolatieglas, inbraakwerend glas of kogelwerend glas.

De plaatsing kan binnenshuis gebeuren, maar ook buitenshuis kan brandwerend glas toegepast worden. Het is logisch dat ook ramen en deuren voorzien moeten zijn van materialen die goed bestand zijn tegen brand. Hiervoor kan je best een glas specialist benaderen. Klik hier om in contact te komen met glasplaatsers.

Tip: Check ook bij je verzekering of een korting kan bekomen voor de plaatsing van veiligheidsglas

 

Brandwerend glas: nadelen

Het is niet aangeraden om zelf deze glazen te plaatsen. Een verkeerde plaatsing van een glassoort is snel gebeurd als je geen uitgebreide kennis over deze klus hebt. Je doet dus het best beroep op iemand met ervaring met dit soort glazen.
Brandvertragend glas is ook moeilijk te begrijpen. Hier is immers een combinatie van verschillende specialiteiten voor nodig. Zo dien je kennis te hebben over de gestelde eisen en normen en moet ook de constructie zijn aangepast om te passen bij brandvertragend glas. Dit is soms alleen duidelijk voor mensen met ervaring zoals brandweerlui en diens opvattingen over het glas.

 

Prijzen van brandvertragend glas

Omdat er zoveel soorten veiligheidsglas bestaan, is het moeilijk om er een prijs op te plakken. De verschillen zijn immers te groot. De boven vermelde eisen en kwaliteitsnormen zullen het prijskaart van brandwerend glas snel beïnvloeden. Zowel overheid als brandweer schrijven voor dit soort glas complexe wetgeving voor waarbij je rekening zal moeten houden tijdens je offerte aanvraag.

Zoek dus steeds een specialist met de nodige ervaring en zorg er voor dat deze persoon je goed kan adviseren over alle details bij de plaatsing van brandwerend glas. Brandwerend glas kost minstens 160 euro per vierkante meter zonder BTW en plaatsing inbegrepen. Dit is een richtprijs voor glas met een brandwerendheid van 30 minuten inclusies verwerking van spiegeldraad in het glas. Dit is veel duurder dan traditioneel enkel glas dat je al kan kopen voor 18 euro per vierkante meter.

Lees ook
aluminium ramen voordelen
Driedubbelglas
veiligheidsglas
Veiligheidsglas
de juiste prijs voor je woning
Dubbel glas? Energie besparen!
zonwerend glas
Zonwerend glas
ramen
Dubbel glas prijzen
vochtmeter
Dubbel glas: Is een lek mogelijk?
ruitenwasser
Ruitenwasser
dubbele beglazing
Dubbel glas plaatsing: De kostprijs
ramen plaatsen
Dubbel glas: Zelf plaatsen?
hoogrendementsglas
HR glas
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting