Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

verwarming

Elk levend wezen heeft zijn eigen leefomgeving. Voor de ene soort is dat een droge plek, terwijl de ander juist aan het water leeft. Een van de eigenschappen van iedere leefomgeving is de temperatuur. Die is erg belangrijk, omdat enzymen (de transportauto’s van ons lichaam) maar in een bepaald temperatuurgebied optimaal kunnen werken. Je lichaam zorgt er zelf voor dat de temperatuur binnenin redelijk constant blijft, maar is hierbij ook afhankelijk van de omgeving: als het buiten dertig graden vriest en je in je zwembroek naar buiten gaat raak je geheid onderkoeld. In het westen van Europa zijn die temperaturen wat extreem, maar toch is het belang van een goede verwarmingsinstallatie niet te onderschatten.

Er zijn een aantal systemen op de markt, waarvan sommige met elkaar kunnen worden gecombineerd. Allemaal hebben ze hun eigen kwaliteiten, voor- en nadelen. Wat voor jouw situatie de beste keus is, is een vrije beslissing. Eventueel kan een verwarmingsmonteur of -installateur helpen bij het maken van een goede keuze waar je geen spijt van zult krijgen.

Het bekendste voorbeeld van een verwarmingsinstallatie is de CV: centrale verwarming. Deze werkt met water dat op een centrale plaats (bijvoorbeeld op zolder) wordt verwarmd in een ketel. Door een netwerk van buizen en leidingen gaat dit water, dat een temperatuur heeft van 60 tot 80 graden Celsius, naar de verschillende radiatoren in het huis. Die kunnen aan de wand zijn gemonteerd, maar ook weggewerkt zijn in de vloer (in zogenaamde convectorputten). Via een centrale bedieningsunit, de thermostaat, is eenvoudig de gewenste temperatuur in te stellen.

Een ander type verwarming werkt met hete lucht. Het principe is ongeveer hetzelfde als van het hierboven beschreven systeem, maar er zijn geen radiatoren nodig: in plaats daarvan vind je her en der roosters. Daar staat tegenover dat de verwarmingsunit (de ketel, zogezegd) en de buizen veel en veel groter zijn.

Sommige mensen hebben ook vloerverwarming. Dat kan werken met warm water (aangesloten op de CV), wat kan dienen als hoofdverwarming, of worden aangedreven door elektriciteit. Dat is vooral geschikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in de badkamer.

 

Tip: Prijzen vergelijken

Jouw huis verwarmen en benieuwd naar een prijs op maat? Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Offertedienst: Verwarming

Op zoek naar de geschikte verwarmingsmethode voor jouw woning, kantoor, …? Maak nu gebruik van onze online offertedienst en vraag vrijblijvend prijzen, voorstellen en offertes aan bij geregistreerde installateurs uit jouw regio. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Start hier uw aanvraag:


Lees ook
verwarming-voorbeeld
sierradiatoren
gelhaard
Gelhaard werking
Pelletkachels: uitleg en richtprijzen.
infraroodverwarming
Infrarood verwarming
inbouwhaard
Inbouwhaarden
antieke kachel
antieke kachel
verwarming voorbeeld
Gietijzeren radiatoren
schoorsteenkappen
Schoorsteenkappen
pelletkachel onderhoud
Pelletkachels onderhouden.
pelletkachel
Pelletkachel werking en soorten.
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting