Wilgentenen

Wilgentenen zijn een natuurproduct dat voor veel verschillende doeleinden kan worden ingezet zoals het maken van schuttingen, tuinschermen, matten en manden. Door de natuurlijke uitstraling zijn wilgentenen erg geschikt om in een tuin te verwerken. In de vrije natuur komen wilgen voor in grienden samen met riet. Een griend is een soort akker die buitendijks op een heuveltje is aangelegd, in veel gevallen langs een zeearm.

Er zijn naast tuinschermen van gevlochten wilgentenen ook losse exemplaren in de handel. Met deze losse wilgentenen kan men zelf dan een tuinscherm of erfafscheiding vlechten. Het grote voordeel van het zelf vlechten is dat men de afscheiding of het scherm precies op maat kan maken en dus geen problemen heeft met te veel of te weinig lengte.

Afscheidingen die gemaakt zijn van wilgentenen zijn niet iets van alleen deze tijd. Al eeuwenlang maken mensen afbakeningen van wilgentenen om zo hun vee en andere huisdieren binnen de omheining te kunnen houden en wilde dieren en andere ongewenste bezoekers minder makkelijk het terrein te laten betreden.

Evenals in vroeger tijden worden wilgentenen gewonnen op griendvelden waar ze van de moederstam (stobbe) worden afgesneden. Doordat de moederstam verder intact blijft heeft het snijden van wilgentenen geen nadelig effect op het milieu. In tegenstelling tot vroeger haalt men de wilgentenen minder uit de vrije natuur maar kweekt de boom in speciale kwekerijen. De stobbe zal na het afsnijden van de wilgentenen door blijven leven en nieuwe takken maken zodat er geen onnodige bomenkap hoeft plaats te vinden.

Lees ook
dolomiet oprit
Dolomiet oprit
houten afsluiting
Houten schutting
Houtsoorten
traploper
Geïmpregneerd hout
blauwe steen
Blauwe hardsteen
grasmaaier zitmaaier
Grasmaaiers prijzen
tuinhek
Tuinhek
grasmaaier
Automatische grasmaaier
klinkers
Betonklinkers
wilgentenen
Schutting plaatsen
schutting
Geluidsschermen
betonnen schutting
Beton schutting