Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Wenteltrap

Met een wenteltrap wordt een trap bedoeld die rondgaat en een open gedeelte heeft in het midden. Wanneer een wenteltrap derhalve rondom een centrale spil draait spreekt dient men niet te spreken van een wenteltrap maar van een spiltrap. In het dagelijks leven wordt dit onderscheid maar zelden gemaakt en allebei de trapsoorten als wenteltrap betiteld.

Wanneer men een wenteltrap wil gaan maken dient men rekening te houden met een aantal factoren: de trap dient van een goede looplijn te zijn voorzien zodat men een mooie wenteling krijgt. Bovendien moet de optrede (hiermee wordt het hoogteverschil tussen twee opeenvolgende traptreden bedoeld) de juiste hoogte hebben. Het lopen op een trap zal minder gemakkelijk gaan wanneer de optrede te hoog of juist te laag is.

In vroeger tijden kwamen wenteltrappen voor in torens van kerken en kastelen. Doordat deze toren vaak erg hoog zijn is het technisch onmogelijk om een vaste rechte trap te maken. Deze zou dan namelijk veel te steil zijn en daardoor niet bruikbaar. Door de trap te laten wentelen wordt het oppervlak, waarover men de stijging geleidelijk kan laten verlopen, veel groter. De wenteltrap is dus niet extreem steil meer.

Tegenwoordig gebruikt men echter nog steeds wenteltrappen gebruikt. Maar doordat men meestal geen extreme hoogte wil bestrijken met de trap kan men ervoor kiezen om de wenteltrap van metaal of hout te plaatsen. Een combinatie van deze materialen is uiteraard ook mogelijk. Vaak plaatst men een wenteltrap als sfeerelement wanneer de vaste trap in de woonkamer uitkomt.

 

Online offerte aanvragen voor trapwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

Lees ook
trapleuning
Trapleuningen
trappen prijzen
Trappen prijzen
steektrap
Steektrap
Trappenmakerij
draaitrap
Draaitrap
trappen
Trappen
personenlift
Personenlift
trapladder
Trapladders
trappen maken
Trappen maken
buitentrap
Buitentrap
trap-schilderen
Trap schilderen
prijs traphekje
Prijs traphekje