Draaitrap
Een trap zorgt ervoor dan men van de ene verdieping naar de andere kan lopen door zowel in horizontale als verticale richting voort te bewegen. Nu is het niet altijd mogelijk, of gewenst, om de trap in een rechte lijn te laten lopen waardoor men trappen creëert waarin draaiingen zitten. Dergelijke trappen worden daarom ook wel draaitrappen genoemd. Voorbeelden van draaitrappen zijn spil- en wenteltrappen.
Door een draaitrap kan een veel kleiner oppervlak worden gebruikt om de overbrugging te maken tussen twee verdiepingen. Zou men een bijvoorbeeld een steektrap plaatsen dan heeft men soms wel het dubbele grondoppervlak nodig om de trap te kunnen plaatsen. Bovendien kan een draaitrap ook prima een opgang vormen vanuit een woonkamer. Zeker wanneer de draaitrap van een stijlvolle leuning wordt voorzien.
Heden ten dage gebruikt men draaitrappen voor uit esthetisch oogpunt of om ruimte te besparen. Vroeger was het vaak de enige manier om een grotere hoogte te kunnen overwinnen in een ruimte waar men maar een beperkt grondoppervlak ter beschikking had zoals bijvoorbeeld in een toren van een kerk of kasteel vaak het geval was. Deze draaitrappen waren vaak wenteltrappen. Vandaag de dag gebruikt men echter zowel wentel- als spiltrappen wanneer men een draaitrap gaat plaatsen.
Hadden de draaitrappen in vroeger tijden vaak onregelmatige traptreden doordat men vaak werkte met (natuur)steen. Tegenwoordig gebruikt men echter vaker metaal of hout dat gemakkelijker te verwerken is en bovendien op maat gemaakt bij de klant geleverd kan worden. Zelfs draaitrappen als bouwpakket zijn gewoon te koop.