Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Zitmaaiers

Een groot gazon te onderhouden en een hekel aan staan en lopen? Een zitmaaier is de perfecte oplossing voor dit (luxe-)probleem. Prima toegerust om een groot grasveld te kunnen maaien in een korte tijd en uitgevoerd met een comfortabel stoeltje zorgen ervoor dat zo’n machine snel vrienden maakt.

Die korte beschrijving doet de kwaliteiten van een zitmaaier echter geen eer aan. Een zitmaaier is namelijk niet alleen een stuk luxer uitgevoerd, maar heeft ook veel betere kwaliteiten als het om maaien gaat. De maaibreedte van een gewone loopmaaier is bijvoorbeeld zelden groter dan vijftig centimeter, terwijl zitmaaiers vaak al snel anderhalf keer zo brede banen maken (en er zelfs modellen zijn die in één keer anderhalve meter gazon kortwieken). Het maaien gaat dus een stuk sneller, zodat het ook nodig was om de opvangbak te vergroten. In plaats van de gebruikelijke veertig tot vijftig liter hebben zitmaaiers al snel een bak van 150 of 200 liter. Het kan zelfs oplopen tot een kleine 600 liter voor een topmodel zitmaaier.

Ook aan de verdere uitvoering van de maaimachines is gedacht. Zo zijn deze machines uitgerust met wielen die het gazon zo mooi mogelijk intact laten. Natuurlijk is ook de veiligheid niet uit het oog verloren: de maaimessen zitten veilig opgeborgen onder een sterke metalen kap en de motor is eveneens goed afgeschermd van de bestuurder.

Nadelen zijn er jammer genoeg ook. Voor particulieren is een aanschaf als deze bijvoorbeeld zelden te rechtvaardigen. De betere modellen lopen namelijk op benzine of diesel, wat de meeste mensen niet thuis beschikbaar hebben. Daarnaast liegen de aanschafprijzen er niet om: zelfs voor een tweedehands model ben je rustig twee- tot vierduizend euro kwijt! Voor dat bedrag staat ‘ie zelfs nog niet eens voor je deur (te wachten op een droge slaapplaats, die er ook maar net moet zijn). Bijbetalen voor transport is een optie (rustig 150 euro, exclusief BTW), maar ook als je ‘m zelf ophaalt zul je een aanhanger moeten versieren.

Kortom: handig als je een voetbalveld te maaien hebt, maar in alle andere gevallen een overdreven vorm van leuk jongensspeelgoed.

Lees ook
no image set
Maaidorser
no image set
Mulchmaaier
no image set
Weidebloter
no image set
Klepelmaaier
no image set
Frontmaaier
no image set
Bosmaaiers
no image set
Gazonmaaier
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis