Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Gazonmaaier

Een grasveld of gazon in je tuin is leuk, maar het vergt ook flink wat onderhoud. Je zult moeten zorgen dat er geen kale plekken in komen, mos zo snel mogelijk wordt uitgeroeid en ook klaverplantjes geen kans krijgen om in het gazon te overleven. En dan hebben we de grootste en belangrijkste onderhoudsactiviteit nog niet eens genoemd: het maaien van het gras.

Dat een gazon elke zoveel dagen wordt gemaaid is essentieel voor de gezondheid van het gas. Bovendien ziet een grasveld met hoog gras er niet echt verzorgd uit: men kijkt liever tegen een kortgeknipt gazonnetje aan. Het knippen van gras is inmiddels verleden tijd en grasscharen zijn (gelukkig) vervangen door maaimachines. Die zijn er in allerlei soorten, maten, uitvoeringen en variëteiten. De simpelste grasmaaiers moeten nog altijd met de hand worden aangedreven, andere modellen hebben een benzine- of elektromotor. Feit is dat ze er allemaal voor zorgen het gras netjes en kort te houden.

Het principe van veel gazonmaaiers is heel eenvoudig. Met uitzondering van specialistische modellen werken ze namelijk allemaal hetzelfde. Aan de onderkant van de maaier draaien een aantal vlijmscherpe messen op hoge snelheid rond. De grasmaaier rijdt over het gras, het gras komt in aanraking met deze messen en wordt gekortwiekt. Afhankelijk van het model valt het gras meteen weer op het gazon, wordt het opgevangen in een bak die aan de machine is bevestigd of wordt het eerst versnipperd en pas dan over het grasveld verspreid.

Welk type grasmaaier het beste bij je past is moeilijk te zeggen. Het hangt af van een flink aantal factoren. Denk daarbij aan de grootte van het gazon, de eventuele helling die het grasveld maakt en de eventuele aanwezigheid van hoekjes en bochtjes. Voor de meeste mensen volstaat een normale cirkelmaaier echter prima. Als er sprake is van een gigantisch gazon zijn zitmaaiers een optie (lekker comfortabel) en voor de allerlui-sten zijn er volautomatische grasmaaiers. Het nadeel daarvan is dat die ook een flinke berg euro’s kosten.

Lees ook
no image set
Maaidorser
no image set
Bosmaaiers
no image set
Zitmaaiers
no image set
Weidebloter
no image set
Klepelmaaier
no image set
Mulchmaaier
no image set
Frontmaaier
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis