Bosmaaiers
Het maaien van gras is voor veel mensen een wekelijks terugkerend klusje. Dan gaan ze aan de slag met een grasmaaier (al dan niet aangedreven door een motortje) en scheuren ze zo over hun gazon. Een normaal grasveld is dan ook prima ‘voer’ voor dit soort machientjes. Voor echt zware klussen, zoals het uitmaaien van slootkanten en wegbermen, heb je echter krachtiger materieel nodig. Maar met alleen kracht kom je er niet: met een normale maaier kom je namelijk niet gemakkelijk op smalle plekjes en nauwe doorgangetjes. Dat lukt wel met een bosmaaier.
Hoewel de naam lijkt aan te geven dat het een machine is om bossen mee om te ‘maaien’ is het een gewone grasmaaier. Wel een sterke, zo blijkt. Het maaien van redelijk kort gras is namelijk kattenspel. Langere sprieten en taaier onkruid zijn geen enkel probleem. Gemeentes, plantsoenendiensten en campings hebben er daarom vaak een aantal in gebruikt. Zoals gezegd om slootkanten en wegbermen uit te maaien, maar ook om het gras dat dicht langs bomen groeit kort af te kunnen maaien.
De werking van een bosmaaier is ontzettend simpel. Het is het beste te omschrijven als een uit z’n krachten gegroeide zeis met een motor. Het snijblad is nu echter vervangen door een (motorisch aangedreven) maaimechanisme. Bij sommige modellen bestaat dat uit een echt zaagblad (gemaakt van staal en ook geschikt om dunnen stammetjes mee door te zagen), bij andere types is er gekozen voor een zogenaamde draadkop. Die bestaat uit een roterende kop waaraan een aantal sterke draden zijn bevestigd, die zijn voorzien van een gewichtje aan de uiteinden. Wanneer er ‘gas wordt gegeven’ beginnen de draadjes te slingeren en wordt er genadeloos afgerekend met elk sprietje dat zich in het pad van de bosmaaier bevindt.