Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Maaidorser

Het combineren van bepaalde functies in één apparaat is ontzettend handig. Wanneer het formaat en de prijs niet te veel mag toenemen gaat de kwaliteit echter achteruit. Dat zie je in veel productsegmenten: één cameralens met een enorm zoombereik presteert minder dan een aantal verschillende objectieven met een korter zoombereik. Toch wint het gemak het soms van de kwaliteit, zeker als de verschillen minimaal zijn. Een goed voorbeeld van zo’n alles-in-één-machine die de losse apparaten van de markt heeft verdrongen is de maaidorser, beter bekend als combine. Uit beide namen blijkt dat er sprake is van een combinatie, maar alleen de eerste term maakt duidelijk wat voor combinatie dat is: een van een maai- en een dorsmachine.

Een maaidorser of combine is een op zichzelf staand apparaat: je hebt er dus geen tractor voor nodig om er mee aan de slag te kunnen. Wel een groot rijbewijs, want het is een machine van gigantisch formaat. Dat blijkt ook wel uit de specificaties: een gewicht van ruim tien ton, een graantank van tienduizend liter (ongeveer achtduizend kilo) en motorvermogens tot 400kW (ongeveer 550 pk) afkomstig uit een dieselmotor. Natuurlijk zijn er kleinere en grotere modellen, maar er staat zonder meer een reus op je erf!

De werking van een maaidorser is vrij complex, maar redelijk eenvoudig uit te leggen. Het is het makkelijkst om de machine voor te stellen als een rijdende lopende band. Aan de voorkant, waar de gewassen worden gemaaid en de machine deze ‘opslurpt’ begint het proces. Het maaigoed valt vervolgens op een maaibord en wordt dan de dorstrommel ingevoerd. Die draait met hoge snelheid, waardoor het stro van de graankorrels wordt gescheiden. Daarna begint het zeefproces: eerst valt er nog redelijk veel door de zeven, maar uiteindelijk komen alleen de korrels eruit. Die worden opgeslagen in een tank, die geleegd kan worden wanneer de boer dat wil. De restanten (lege strohalmen) worden uit de machine geworpen en blijven op het veld achter.

Lees ook
no image set
Zitmaaiers
no image set
Frontmaaier
no image set
Gazonmaaier
no image set
Klepelmaaier
no image set
Weidebloter
no image set
Bosmaaiers
no image set
Mulchmaaier
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis