Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vorkheftruck

In het dagelijks leven sta je er vaak niet bij stil dat sommige producten en apparaten al tientallen jaren geleden zijn uitgevonden. Dat is er soms ook totaal niet aan af te zien: door evoluties in het ontwerp, het materiaalgebruik en de functionaliteiten lijken oude ideeën gloednieuw. Dat geld ook voor de vorkheftruck. Deze machine, die ook bekend is als vorklift of heftruck, werd namelijk al in 1919 ontwikkeld. Dat was echter nog een heel ander model, maar ook de vorkheftruck zoals wij die nu kennen stamt al uit het jaar 1933.

Waar de eerste heftrucks namelijk nog gedeeltelijk handbediend waren, had de in 1933 geïntroduceerde Carloader een hydraulisch systeem aan boord. Daarmee kon het hefplateau op en neer worden bewogen en was het eveneens mogelijk om de hefmast (waar de vorken aan zijn bevestigd) naar voren of naar achteren te laten kantelen (te laten ‘inclineren’). Die hydraulica wordt nog steeds gebruikt, maar het jasje is ontzettend veranderd.

Vandaag de dag moet alles er immers modern en mooi uitzien. Gelukkig zijn er ook genoeg innovaties gemaakt op het gebied van gebruiksgemak en veiligheid. Denk daarbij aan versimpelde bedieningselementen en de kooiconstructie, die de bestuurder moet beschermen als de heftruck om kantelt.

Heftrucks worden vooral gebruikt door bedrijven met een groot magazijn. In IKEA-winkels zie je ze regelmatig rijden, maar ook in andere zaken met vergelijkbaar grote stellingen (zoals de meeste bouwmarkten). De aandrijving wordt verzorgd door een elektromotor of een verbrandingsmotor. In België wordt voornamelijk diesel gebruikt, in Nederland kiest men voor LPG (gas). Dat is een stuk schoner en trucks op LPG mogen ook binnen worden gebruikt. Dieselaangedreven vorkheftrucks mogen dat namelijk niet.

Lees ook
no image set
Landbouwmachines
gevelreiniging
Rugspuit
no image set
Kipwagen
no image set
Rupsdumper
no image set
Motorzaag
no image set
Verreiker
no image set
Houtversnipperaar
no image set
Houtkliever
no image set
Veewagen
no image set
Minigravers
no image set
Tuinbouwtractor
no image set
Stronkenfrees