Verreiker
West-Europeanen, met name Nederlanders, behoren tot de langste volkeren van deze wereld. Elke zoveel jaar komen er weer een paar centimeters bij en waar het ophoudt is niet te voorspellen. Toch zijn we met z’n allen nog niet lang genoeg om overal bij te kunnen. We hebben het een stuk eenvoudiger dan Spanjaarden, maar een verreiker komt ook bij ons Kaaskoppen vaak genoeg goed van pas. Met zo’n apparaat (die ten onrechte ook wel hoogwerkers worden genoemd) kun je net even dat extra stukje verder.
Nou ja, stukje: het is ’n best eind. Particulieren maken dan ook zelden gebruik van zo’n machine, die kunnen goed vooruit met een ladder of (in extreme gevallen) een steiger. Bouwvakkers vinden dat echter niet altijd fijn werken. Wanneer je even snel ergens bij moet op grote hoogte is het ook behoorlijk omslachtig om eerst een complete steiger op te bouwen. Dat duurt uren, zo niet dagen! Met een verreiker komt er dus van alles snel onder handbereik.
In tegenstelling tot een hoogwerker, waar een verreiker (zoals gezegd) vaak mee wordt verward, gaat een verreiker niet alleen de hoogte in. De machine is het beste te omschrijven als een karretje met een telescoopstang erop, waar een mandje aan bevestigd is. In dat mandje is een klein bedieningspaneeltje aangebracht waarmee de inzittenden de verreiker kunnen besturen. Sommige modellen kunnen in uitgeklapte toestand ook een stukje rijden (erg handig), andere types moeten eerst worden ingeklapt.
Verreikers worden vooral gebruikt als er op flinke hoogte en over grote afstand een simpel klusje moet worden gedaan. Denk daarbij aan het lappen van ramen op een hoge verdieping of het schoonmaken van een dakgoot. In de bouw zijn er ook zat toepassingen te vinden: als er bij een groot gebouw kozijnen moeten worden vervangen wordt er meestal een verreiker ingezet. Dat werkt sneller, flexibeler en een stuk makkelijker dan een steiger.