Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Stronkenfrees

Wanneer je hebt besloten dat je je tuin een complete make-over wilt geven betekent dat vaak ook dat er bomen het veld moeten ruimen. Dat lijkt eenvoudig, maar in de praktijk is het lastiger dan het eruit ziet. Dat komt niet omdat het omzagen of -hakken van een boom zo vreselijk ingewikkeld is, want hoewel het een niet te onderschatten klus is valt dat wel mee. Het wordt pas lastig als je alle sporen van een boom wilt uitwissen: met een zaag kun je immers niet onder de grond. Het uitgraven van een boomstronk is eveneens geen handige optie. Zeker als het een oude boom betreft loop je het risico dat je de hele tuin (inclusief eventuele bestrating) open moet halen om alle resten te verwijderen.

Een knappe kop heeft daarvoor ooit de stronkenfrees bedacht. Deze machine, die ook wel bekend is als de stobbenfrees, kan namelijk boomstammen kapot frezen. Het apparaat is te omschrijven als een staafmixer op anabolen: een snel roterende kop wordt op de boomstronk gezet en ‘boort’ deze zo weg. Afhankelijk van het type en model stronkenfrees is het zelfs mogelijk om de stam zo tot één meter onder de grond te vernietigen. De kans dat deze boom daarna nog uitloopt is dus ontzettend klein.

Zoals al min of meer aangegeven zijn er verschillende soorten van deze freesmachines. Het ‘staafmixer’-model is de krachtigste variant. Om met zo’n machine aan de gang te gaan heb je een graafmachine nodig: daar wordt ‘ie namelijk aangekoppeld. Er zijn ook kleinere machines, die beter geschikt zijn voor gebruik door tuinarchitecten en hoveniersbedrijven. Daarbij is het niet mogelijk om de stronk tot ver onder de grond weg te boren, maar kan in ieder geval het uitstekende gedeelte worden weg gefreesd. De boom is voor het oog in ieder geval verleden tijd!

Lees ook
no image set
Tuinbouwtractor
gevelreiniging
Rugspuit
no image set
Houtversnipperaar
no image set
Minigravers
no image set
Landbouwmachines
no image set
Kipwagen
no image set
Verreiker
no image set
Houtkliever
no image set
Vorkheftruck
no image set
Motorzaag
no image set
Veewagen
no image set
Rupsdumper