Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Houtversnipperaar

Wie op het platteland of in het buitengebied woont kent ze waarschijnlijk wel: houtversnipperaars. Wanneer de gemeete bomen snoeit worden de takken veelal versnipperd tot houtsnippers. Die zijn namelijk een stuk beter te gebruiken, bijvoorbeeld als bodembedekkingsalternatief voor schelpen of grind. Op paadjes, maar ook tussen de planten in een park om het onkruid tegen te houden. Daarnaast zijn sommige particulieren dol op dit spul, zodat de gemeente de snippers kan verkopen.

De machines die het hout versnipperen, houtversnipperaars of -hakselaars, zijn er in allerlei soorten. Er zijn kleinere modellen die geschikt zijn voor gebruik door een particulier met een hoop land (eventueel een agrariër) of verhuurbedrijven. Een voorbeeld van zo’n model is de Jo Beau M200/9, een houtversnipperaar die is voorzien van zijn eigen motor en takken met een doorsnee tot vijftig millimeter (vijf centimeter) rauw lust. Duurdere, grotere en krachtigere modellen zijn vooral geschikt voor gemeentes of plantsoendiensten. Sommigen daarvan werken op zichzelf, andere moeten worden aangedreven door een (kleine) tractor. Verschillen tussen de duurdere en goedkopere types zijn de maximale dikte van het hout (tot ruim tien centimeter), een draaibare uitwerppijp (waar de snippers uitkomen) en (in het geval van alleenstaande houtversnipperaars) een motor die ook voor de aandrijving kan zorgen.

De werking is echter bij alle types, van welke fabrikant dan ook, gelijk. De takken worden één voor één in (of, beter gezegd, aan) de machine gevoerd. Daar komen ze in een ruimte met snel draaiende en vlijmscherpe messen, die het hout in kleine snippers hakt. Uiteindelijk worden deze snippers via de uitwerppijp weggeblazen. Het is mogelijk om op die manier de snippers meteen op de gewenste plaatst te deponeren, maar vaak werkt het makkelijker om de uitwerppijp op een opvangbak te richten. Daar vandaan kun je de snippers dan door de tuin of het plantsoen verspreiden.

Lees ook
no image set
Stronkenfrees
no image set
Verreiker
no image set
Vorkheftruck
no image set
Tuinbouwtractor
gevelreiniging
Rugspuit
no image set
Houtkliever
no image set
Motorzaag
no image set
Kipwagen
no image set
Landbouwmachines
no image set
Veewagen
no image set
Rupsdumper
no image set
Minigravers