Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Landbouwmachines

Machines en gereedschappen bestaan er in honderden, zo niet duizenden variëteiten. Voor elke klus bestaat er wel een speciaal product, apparaat of hulpstuk voor een ander stuk gereedschap. Zo heeft elke technicus dus ook een speciaal aantal spullen bij zit. Je kunt echter niet altijd van ‘bij zich hebben’ spreken. Wanneer het gaat om groot materieel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt door boeren en agrariërs, is er bijna sprake van het omgekeerde. Want hoewel er ook kleinere landbouwmachines bestaan is het gros van deze apparaten gigantisch groot.

Het bekendste voorbeeld van een landbouwmachine is waarschijnlijk wel de tractor of, zoals ‘ie in het boerenland (niets ten nadele daarvan, overigens) vaker wordt genoemd, de trekker. Het is een multifunctionele machine, die nog het beste te omschrijven is als een uit zijn krachten gegroeide jeep. Je kunt ‘m namelijk praktisch overal voor gebruiken. Aan alle kanten, zowel vóór als achter, zijn er koppelingen aangebracht zodat extra apparatuur of machinerie eenvoudig kan worden aangekoppeld.

Dat brengt ons bij andere soorten landbouwapparatuur. Voor veel boeren geldt de trekker namelijk als de basis van hun arsenaal machines. Het is een beetje te vergelijken met de professionele fotografie-industrie. Fotografen kiezen eerst een camera, en die bepaalt vervolgens welke lenzen, flitsers en andere accessoires kunnen worden aangeschaft. Bij landbouwmachines is dat net zo: immers, de koppelingen en aansluitingen moeten wel overeen komen. Voorbeelden van extra apparatuur zijn karren en aanhangers (al dan niet voor een speciaal doel), maaimachines, zaaimachines en machines waarmee gewassen kunnen worden besproeid.

Trekkers zijn er in een aantal formaten. Een grote is vaak ook het krachtigst, maar dat is niet altijd nodig. Voor een klein boerderijtje kun je volstaan met een kleiner (en, belangrijker, een goedkoper) model. Op die manier kun je wat geld besparen voor andere apparatuur of bepaalde extra’s die je handig kunt gebruiken. Immers, met alleen een trekker en een tank brandstof kom je ook niet zo heel erg ver…

Lees ook
no image set
Rupsdumper
no image set
Tuinbouwtractor
no image set
Kipwagen
no image set
Motorzaag
no image set
Houtkliever
no image set
Houtversnipperaar
gevelreiniging
Rugspuit
no image set
Veewagen
no image set
Verreiker
no image set
Stronkenfrees
no image set
Vorkheftruck
no image set
Minigravers