Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Kipwagen

Veel mensen zullen bij het zien van de term ‘kipwagen’ denken dat er een spellingsfout is gemaakt en er een letter ‘e’ ontbreekt. Toch is van een schrijffout geen sprake. De associatie is overigens ook correct: een kipwagen is namelijk niets anders dan een wagen met een bak erop die kan kiepen. Toch zijn er ontzettend veel verschillen te vinden tussen de kipwagens die over onze aardbol rijden. Het aanbod van merken en modellen is al behoorlijk uitgebreid, wanneer je kijkt naar de verschillende soorten en maten kipwagens sla je helemaal stijl achterover.

De toepassingsgebieden van kipwagens zijn ontzettend divers. Dat is voor een groot deel te danken aan het eerdergenoemde immense aantal soorten. Er bestaan namelijk heel kleine kipwagens, maar ook modellen die groter zijn dan een huis. Trouwe Discovery-kijkers hebben daar meteen een beeld bij, want in documentaires over mijnbouw rijden deze ‘dumptrucks’ (zoals ze in het buitenland worden genoemd) vaak door het beeld. De Liebherr T282B, het type waar het meestal om gaat, meet 14,5 meter in de lengte, 6,9 in de hoogte en 8,5 in de breedte: afmetingen die deze truck de grootste ter wereld maken. Het laadvermogen is eveneens indrukwekkend: 360 ton.

Jammer genoeg is het prijskaartje dat ook (drie en een half miljoen dollar) zodat niet iedereen zo’n ding op zijn of haar oprit kan parkeren. Compactere (maar nog steeds behoorlijk grote) modellen bestaan echter ook. In de wegenbouw worden ze veel toegepast, maar ook bouwterreinen zijn geen onbekende gebieden voor deze vrachtwagens. Daar worden met name de kleinste types gebruikt, kipwagens zonder echte cabine en waarbij de bestuurder vaak achter de bak zit. Daarnaast worden kipkarren, die aan een tractor gekoppeld kunnen worden, veel gebruikt in de landbouwsector.

Lees ook
no image set
Vorkheftruck
no image set
Stronkenfrees
no image set
Landbouwmachines
no image set
Houtkliever
no image set
Veewagen
no image set
Rupsdumper
no image set
Houtversnipperaar
no image set
Minigravers
no image set
Tuinbouwtractor
gevelreiniging
Rugspuit
no image set
Verreiker
no image set
Motorzaag