Tuinbouwtractor
Praktisch iedereen weet wel dat tractoren (of trekkers, zoals ze vaak in de volksmond worden aangeduid) flinke apparaten zijn. Voor boeren die de capaciteiten van zo’n machine benutten en een grote schuur hebben om ‘m in te stallen is dat vaak geen enkel probleem. Voor mensen met een kleiner stukje grond, bijvoorbeeld tuinbouwers, is zo’n joekel in de meeste gevallen een beetje ‘over the top’: teveel van het goede. Daarom worden er door verschillende fabrikanten ook kleinere tractoren gefabriceerd. Deze zijn bekend als tuinbouwtractoren.
Alle grote trekkerfabrikanten hebben wel een aantal kleinere modellen staan. John Deere, om een bekende naam in deze industrie te noemen, heeft een behoorlijk uitgebreid gamma. Ze hebben een serie tuintrekkers (een uit z’n krachten gegroeide maaimachine) en een aantal zogenaamde ‘compacttrekkers’. Die laatste zijn de werkelijke tuinbouwtractoren. Zoals de naam die John Deere er aan geeft zijn ze inderdaad een stuk compacter. Qua functionaliteiten boeten ze echter niet veel in op hun grote broers: alles is gewoon een slagje kleiner.
Dat betekent dat er geen motor van 300 pk onder de kap ligt, maar je het met dertig tot zestig pk moet doen. De machines zelf zijn dan ook een stuk lichter en compact van formaat. Bovendien is er niet altijd sprake van een dichte cabine: bij een aantal modellen zit de bestuurder heerlijk in de frisse buitenlucht. Dat tuinbouwtrekkers wat kleiner zijn is overigens geen enkel probleem omdat ze voor veel minder zware klussen worden ingezet. Vaak bestaan die taken uit maai-, zaai- en spuitklussen op een stuk land van beperkt formaat. Er hoeft echter niet te worden gezeuld met gigantische hooiwagens of veekarren: in de tuinbouw komen die namelijk niet voor.