Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Houtkliever

Het hebben van een open haard of een houtkachel is erg gezellig. Het brengt indirect echter ook gevaar met zich mee. Je moet niet alleen oppassen met het vuur (en eventuele vonken die er vanaf komen), maar wanneer je voor je eigen hout zorgt schuilt ook daarin nog een mogelijk gevaar. Hout hakken is namelijk niet het meest veilige klusje dat je je kunt voorstellen. Je bent in de weer met een grote bijl of een aks om de boomstammen te verwerken tot een formaat wat je wel kunt verstoken. Het maken van aanmaakhout is helemaal lastig, omdat die met de ene hand vastgehouden moeten worden terwijl je met de andere hand probeert om wél het hout, maar niet je vinger doormidden te hakken.

Het hakken of klieven, zoals het eigenlijk heet, van hout is dus een gevaarlijk karweitje. Er zijn echter een aantal gereedschappen op de markt die het een stuk minder risicovol maken. Hierbij geldt dat de simpelste producten vaak de handigste zijn. Een goed voorbeeld daarvan is een product van het merk Logmatic. Deze houtkliever bestaat uit een massieve ijzeren staaf die aan één kant een scherpe (wigvormige) punt heeft. Over die staaf beweegt een (eveneens massieve) cilinder van boven naar beneden. That’s it! Je zet de punt op het hout, tilt de cilinder omhoog en laat deze naar beneden vallen. Door die kracht (die puur komt door het eigengewicht van de combinatie) splijt het hout eenvoudig in tweeën. In de speciale houtmand hoef je er zelfs niet meer voor te zorgen dat het hout stevig staat: omvallen kan immers niet meer.

Voor zwaardere klussen zijn er grotere houtklievers. Die werken vaak met een hefboom: het blok hout wordt op een plateau geplaatst en door aan de hefboom te trekken wordt een bijlvlak in beweging gezet. Die klieft vervolgens het blok hout door.

Lees ook
no image set
Veewagen
no image set
Kipwagen
no image set
Tuinbouwtractor
no image set
Landbouwmachines
no image set
Rupsdumper
no image set
Motorzaag
no image set
Verreiker
no image set
Stronkenfrees
gevelreiniging
Rugspuit
no image set
Minigravers
no image set
Houtversnipperaar
no image set
Vorkheftruck