Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Motorzaag

Als je regelmatig zaagklussen hebt te voltooien is het geen doen om alleen gebruik te maken van een normale zaag: een motorzaag is een must. Dit type zaag, dat ook wel bekend staat als kettingzaag, motorkettingzaag of boomzaag, is aangedreven door een motor en neemt de gebruiker daarbij veel werk uit handen. Het is overigens niet zo dat het zaagwerk hiermee wordt beperkt tot een klusje wat je in je zwembroek afkunt: een motorzaag is ontzettend gevaarlijk gereedschap en vereist opperste concentratie van degene die ‘m bediend.

Er zijn een aantal soorten motorzagen verkrijgbaar, waarbij de belangrijkste verschillen vallen in de categorie aandrijving en/of toepassing. Allereerst zijn er twee hoofdgroepen: elektrische motorzagen, en motorzagen die door een benzinemotor worden aangedreven. De eerste soort is vooral voor particulier gebruik en is dus minder goed bestand tegen extreme omstandigheden, de tweede soort is vooral voor professionals. Deze zagen zijn krachtiger en zijn tevens inzetbaar in afgelegen gebieden: daar is immers geen stroom. Daarnaast zijn benzinezagen in meerdere varianten verkrijgbaar: normale types, extra lichte modellen (met één hand bedienbaar) en varianten op een stok, om hoog boven het hoofd te kunnen werken.

De werking van een motorzaag is echter in alle gevallen hetzelfde. Drie componenten zijn daarbij essentieel: de motor, het zaagblad en de zaagketting. Die laatste verricht het werkelijke zaagwerk en is om het zaagblad gespannen. De motor drijft een zogenaamd kettingrondsel aan, die de ketting laat ronddraaien. Door haakjes en scherpte beiteltjes op die ketting is het een fluitje van een cent om een dikke boomstam door te zagen. Heel secuur gebeurt dat overigens niet, voor het maken van een nette zaagsnede is een cirkelzaag beter geschikt.

Zoals gezegd is een ketting- of motorzaak gevaarlijk speelgoed. Er gebeuren jaarlijks veel ongelukken doordat mensen niet goed op de veiligheid van zichzelf en van anderen letten. Elke motorzaag is uitgerust met een aantal veiligheidsvoorzieningen, zoals een plaat die de handen beschermt tegen een eventueel brekende ketting. Het is echter ook heel belangrijk om je goed aan te kleden. Trek bij voorkeur speciale, beschermende kleding aan en laat zo min mogelijk bloot.

Lees ook
no image set
Veewagen
no image set
Kipwagen
gevelreiniging
Rugspuit
no image set
Houtversnipperaar
no image set
Houtkliever
no image set
Vorkheftruck
no image set
Tuinbouwtractor
no image set
Landbouwmachines
no image set
Stronkenfrees
no image set
Rupsdumper
no image set
Verreiker
no image set
Minigravers