Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Rupsdumper

Gaan waar geen wegen gaan. Onbereikbare terreinen bereikbaar maken. Grond laden en lossen in alle uithoeken van de wereld. Allemaal eigenschappen die van toepassing zijn op de rupsdumper, een specialistisch landbouwvoertuig. De kans dat je zo’n apparaat wel ‘ns hebt zien rijden is vrij klein. Dat is een ander verhaal voor een familielid van deze machine, de dumptruck. Die vrachtwagens worden namelijk veel gebruikt bij het aanleggen van wegen, waar ze zand en grond af en aan rijden.

Er is echter een aanzienlijk verschil op te merken tussen een dumper en een dumptruck. Die laatste is een vrachtwagen met een kiepbare bak achterop en een cabine aan de voorzijde. Bij een dumper is dat precies andersom: de bestuurder zit aan de achterkant (zodat hij of zij een goed uitzicht heeft), de lading zit in een bak aan de voorkant. Bovendien zijn dumpers veel kleiner en is de cabine vaak niet overdekt. Dat is overigens niet altijd het geval: ook hier zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen.

Het verschil tussen een normale dumper en een rupsdumper laat zich gemakkelijk raden. Waar een normale dumper op rubberen banden voortbeweegt, is een rupsdumper voorzien van rupsbanden. Daarmee komt ‘ie een stuk verder op het onverhard, wat dan ook de natuurlijke habitat van deze machine is. Op betere wegen vallen de voordelen in het niet en steken er nadelen de kop op. Draaien en manoeuvreren met een voertuig op rupsbanden is namelijk ontzettend lastig. Bovendien is de topsnelheid, zeker vergeleken met een normale dumper, aan de lage kant. In het terrein vallen al deze nadelen echter weg: een beter alternatief is er immers niet!

Lees ook
no image set
Motorzaag
no image set
Stronkenfrees
no image set
Landbouwmachines
no image set
Verreiker
no image set
Tuinbouwtractor
no image set
Vorkheftruck
no image set
Houtversnipperaar
no image set
Kipwagen
no image set
Houtkliever
no image set
Veewagen
no image set
Minigravers
gevelreiniging
Rugspuit