Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Lasersnijden

lasersnijden

Het lasersnijden behoort tot de industriële bewerkingstechnieken. Men kan dus materialen snijden met behulp van een laser. Dit is een elektromagnetische stralingsbron waar een licht vandaan komt. Dit licht wordt uitgezonden in een nagenoeg evenwijdige bundel. De lichtcirkel van de laser dient maar enkele millimeters in doorsnee te zijn om de lichtstraal als snijmiddel te kunnen gebruiken. De intensiteit van de straal wordt dan immers zo groot dat door verdampen en smelten van het materiaal erg nauwkeurige en smalle sneden kunnen worden gemaakt. Met een laserstraal kan men niet alleen metaal maar ook een tal van andere materialen snijden zoals kunststof, textiel, hout en glas.

Door materialen met een laser te snijden heeft men een accurate snede en verliest men bovendien weinig materiaal. Door lasersnijden toe te passen kunnen heel complexe structuren worden uitgesneden. De techniek kan zelfs worden toegepast op producten waar dit met conventionele methoden bijvoorbeeld stansen niet mogelijk is.

Er zijn echter ook materialen zoals onder andere koper, aluminium, brons en messing die alleen onder bijzondere omstandigheden met behulp van een laser kunnen worden geneden. Deze materialen hebben immers een hoge thermisch geleidende eigenschappen en een hoge reflectie. Men kan, om reflectie te voorkomen, een coating van bijvoorbeeld grafiet op het te bewerken materiaal aanbrengen voor er met het lasersnijden wordt begonnen.

Titanium is juist weer een materiaal dat vanwege zijn zeer lage verbrandingstemperatuur en grote gevoeligheid voor oxidatie goed met behulp van een laser kan worden gesneden. Bovendien gaat er dan maar weinig duur titanium verloren.

Lees ook
klopboormachine
Klopboormachine
klopboormachine
Boorhamer
decoupeerzaag
Decoupeerzaag
afkortzaag
Afkortzaag
bovenfrees
Bovenfrees
houtdraaibank
Houtdraaibank
steekwagen
Steekwagen
houten hamer
Houten hamer
laserwaterpas
Laserwaterpas
lintzaag
Lintzaag
drilboor
Drilboor
tegelsnijder
Tegelsnijder