Decoupeerzaag
“Goed gereedschap is het halve werk” is een bekende uitdrukking op de bouwplaats. Het betreft hier echter geen vaag, achterhaald spreekwoord maar keiharde realiteit. Immers, een spijker met een schroevendraaier in de muur proberen te slaan heeft niet zoveel zin, daar kun je beter een hamer voor gebruiken. Net als er talloze soorten hamers en schroevendraaiers zijn, bestaan er ook onnoemelijk veel zagen. Een bekende is de decoupeerzaag, een elektrisch aangedreven motorzaag die gebruikt kan worden om figuren uit uiteenlopende materialen te zagen.
Een decoupeerzaag is een kort zaagblad (lengte circa 5 tot 10 centimeter en een breedte van ongeveer 1 centimeter) dat op en neer bewogen wordt met behulp van een motor. Door gebruik te maken van een decoupeerzaag kan men figuren uit, niet te dikke, materialen zagen. Het materiaal mag namelijk niet dikker zijn dan enkele centimeters. Het is met een decoupeerzaag niet mogelijk om vlak langs een obstakel (zoals een muur) te zagen. Zowel het zaagje als de machine waarin dit zit wordt een decoupeerzaag genoemd.
In de handel vindt men verschillende soorten decoupeerzagen die elk bedoeld zijn voor verschillende materialen en toepassingen. De tanden van een decoupeerzaag verspannen enkel het materiaal op het moment dat ze naar de machine toe bewegen. Voor een decoupeerzaag zijn er zaagjes te koop waarmee men onder andere hout, kunststof, steen en metaal kan zagen. Er zijn eveneens zaagjes met grove en fijne tandjes in doe-het-zelf- of hobbywinkels te verkrijgen.
Bij een groot aantal materialen zorgen de zaagjes langs de rand van de zaagsnede voor splinters. Verder kan het voorkomen dat het materiaal op die plaats zal afbreken. Dit kan erg hinderlijk zijn vooral wanneer dit verdere afwerking van het materiaal bemoeilijkt. Om dit te voorkomen kan men beter zaagjes gebruiken waarbij de tanden van het zaagje van de machine zijn af gericht. Hierbij komen er geen splinters aan de afwerkkant te zitten. Men dient wel de decoupeerzaag stevig op het te zagen materiaal te drukken om zo te voorkomen dat deze gaat springen.
Een handige functie van de decoupeerzaag is de mogelijkheid om de zaagjes te verwisselen. Als het zaagje bot is geworden hoef je dus geen nieuw apparaat te kopen, een ander zaagje is voldoende. Daarnaast zijn er talloze zaagjes op de markt zodat je met een decoupeerzaag een hoop materialen kunt snijden. Denk bijvoorbeeld aan metaal, hout, staal, plastic of tegels. Ten slotte verschillen de zaagjes in grofheid (er zijn ruwe en fijne soorten) en de richting van de zaagtanden: naar de machine toe gericht, of juist van de machine af wijzend. Die laatste geeft een mooier resultaat (minder splinters aan de afwerkkant) maar is lastiger te gebruiken. Door de omgekeerde zaagrichting ‘duwt’ de machine namelijk van het hout af, zodat je flinke kracht moet zetten.