Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Cirkelzaag

cirkelzaag

Een radiaal- of cirkelzaag is een zaagblad in de vorm van een stalen schijf. Met behulp van een motor wordt deze schijf met een zeer hoog toerental aangedreven. In sommige gevallen is de schijf gemonteerd in een zaagtafel waar men dan het te zagen materiaal langs voert. Doordat men een cirkelzaag vaak gebruikt voor het doorzagen van onder andere houten balken, latten en buizen wordt zo’n zaag ook een afkortzaag of kortweg een afkorter genoemd.

De diameter van de schijf die men gebruikt is bepalend voor de maximale dikte van het te zagen materiaal. Een normale schijf heeft gemiddeld een dikte van 25 centimeter maar er zijn ook industriële cirkelzagen die over grotere schijven beschikken. Er bestaan specialer schijven voor het zagen van hout, metaal en steen.

Voor het zagen van hout wordt in veel gevallen een non-ferrozaag gebruikt. Er zijn hierbij zaagtanden aangebracht op het cirkelvormige oppervlak van het zaagblad. Dit ten behoeve van het zaagwerk. Op elke zaagtand is een stukje gehardstaal gesoldeerd om slijtage in sterke mate te verminderen.

Het zagen van metaal gebeurt met een zaagblad zonder tanden. Als het ware wordt het metaal dus doorgeslepen door de schijf. Doordat het zaagblad hierdoor slijt zal de omtrek van de schijf steeds kleiner worden. Sommige zaagbladen worden gekoeld door er continue water langs te laten lopen.

Een diamantzaag wordt ingezet voor het zagen van steen. Het zaagblad is voorzien van een laag diamantslijpsel. Tijdens het zagen wordt de schijf gekoeld om oververhitting en slijtage tegen te gaan.

Lees ook
lasersnijden
Lasersnijden
laserwaterpas
Laserwaterpas
klopboormachine
Boorhamer
afkortzaag
Afkortzaag
houten hamer
Houten hamer
klopboormachine
Klopboormachine
drilboor
Drilboor
houtdraaibank
Houtdraaibank
steekwagen
Steekwagen
tegelsnijder
Tegelsnijder
decoupeerzaag
Decoupeerzaag
lintzaag
Lintzaag