Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Afkortzaag

Afkortzaag is een andere benaming voor een cirkelzaag. Dit is een zaag waarbij het stalen zaagblad de vorm heeft van een schijf. Een afkortzaag wordt met behulp van een motor op een hoog toerental aangedreven. Het is mogelijk om een afkortzaag in een zaagtafel te plaatsen. Het te zagen voorwerp kan er dan langs worden geleid. De afkortzaag dank zijn naam aan het doorzagen van voorwerpen zoals bijvoorbeeld latten, houten balken en buizen.

Met een afkortzaag kan men voorwerpen zagen van een beperkte dikte. Wat deze dikte precies is hangt af van de diameter van het zaagblad. Afkortzagen die door doe-het-zelvers of hobbyisten worden gebruikt hebben in veel gevallen een diameter van ongeveer 25 centimeter terwijl industriële machine veel grotere zaagbladen kunnen hebben.

Er kunnen door een afkortzaag voorwerpen van verschillende materialen worden gezaagd. Voor elk materiaal heeft men dan wel een ander zaagblad nodig. Wil men hout zagen dan kan men het beste een non-ferrozaag gebruiken. Dit is een zaagblad waarvan de cirkelvormige omtrek is voorzien van tanden. Elke tand is daarbij voorzien van een stukje hardstaal om slijtage van het zaagblad sterk te kunnen verminderen.

Voor het zagen van metaal gebruikt men juist een zaagblad zonder tanden waardoor het materiaal als het ware wordt doorgeslepen. Een dergelijk zaagblad dient wel continue te worden gekoeld om oververhitting te voorkomen.

Het zagen van kunststof gebeurt met een diamantzaag. Hierbij is het zaagblad voorzien van diamantslijpsel. Evenals bij een metaalzaag wordt er continue gekoeld om oververhitting en slijtage tegen te gaan.

 

Er zijn zagen geschikt voor het zagen van ijzer, steen, kunststof, hout en talloze andere materialen. Dat is logisch te verklaren. Immers, elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen, die op een speciale manier ‘behandeld’ moeten worden. Een zaag die geschikt is voor ijzer of kunststof heeft bijvoorbeeld veel fijnere vertandingen dan een zaag voor hout. Maar niet alleen het materiaal is bepalend voor het type zaag, ook het doel zorgt voor verschillen. Een zaag om planken mee te zagen heeft bijvoorbeeld een breed zaagblad, terwijl een figuurzaag juist een heel smal en dun zaagje heeft zodat je eenvoudig bochten kunt maken. Ook voor het snoeien van bomen en hagen zijn speciale zagen ontwikkeld.

Deze zagen hebben vaak redelijk grove zaagtanden. Een nette zaagsnede is namelijk niet de hoogste prioriteit, snelheid is een stuk belangrijker. Bij het snoeien van bomen moet je je immers nogal ‘ns in moeilijke houdingen wringen waar je zo snel mogelijk uit wilt. Bovendien zijn de takken van bomen vaak wat dikker dan de gemiddelde plank. Wat extra zaagkracht is dus van harte welkom!

Dit soort zagen is in verschillende maten verkrijgbaar. Voor hele dikke takken zijn er zagen met een beugel, waarbij het ook mogelijk is om het zaagblad te vervangen. Zo kun je dus heel lang vooruit met één zaag. Kleinere zaagjes hebben een zaagblad dat gefixeerd is aan het handvat. Het voordeel daarvan is dat je ze met heel makkelijk met één hand kunt bedienen en dat je ook in nauwe ruimtes aan het werk kunt. Een grote beugel zit namelijk al snel in de weg.

Lees ook
no image set
Cirkelzaag
no image set
Bovenfrees
no image set
Steekwagen
no image set
Boorhamer
no image set
Houten hamer
no image set
Lintzaag
no image set
Tegelsnijder
no image set
Klopboormachine
no image set
Decoupeerzaag
no image set
Laserwaterpas
no image set
Houtdraaibank
no image set
Lasersnijden