Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Houten hamer

houten hamer

Een houten hamer wordt ook wel een klopper genoemd en wordt vooral gebruikt bij het beeldhouwen in natuursteen of hout maar kan ook worden toegepast tijdens het bewerken van hout. In de meeste gevallen is een houten hamer gemaakt van het hout van een beuk. De slagkop is meestal rond zodat men er zeker van kan zijn dat elke klap raak is ongeacht de stand waarin de hamer wordt vastgehouden. Het komt echter ook voor dat men een houten hamer van een vierkante slagkop voorziet.

Heden ten dagen worden er zelfs houten hamers vervaardigd die voorzien zijn van een kunststof slagkop in plaats van eentje van hout. Het kunststof wordt gebruikt omdat dit een grotere duurzaamheid heeft dan hout. Bovendien kunnen onder andere stalen beitels de vezels van het beukenhout beschadigen. Beitels die bedoeld zijn voor gebruik in combinatie met een houten hamer hebben doorgaans een beetje bolstaand en breed uitlopend uiteinde. Dit wordt een zogenaamde klopperkop genoemd omdat hier de slagen van de hamer op terecht zullen komen.

Houtsnijders gebruiken een houten hamer bij het aanhakken van het hout. Met andere woorden: ze beitelden hout weg als snelle maar ruwe voorbereiding van hun werk. Steenhouwers en steenbeelhouwers gebruiken de houten hamer bij het hakken met het ceseel (een vlakke steenbeitel) en, maar dan in mindere mate, bij het rondeel en het tand- of bordijzer.

De houten hamers met een doorsnede van minder dan 10 centimeter worden een fleshamer genoemd. De vorm doet immers denken aan die van een wijnfles.

Lees ook
houtdraaibank
Houtdraaibank
tegelsnijder
Tegelsnijder
vochtmeter
Vochtmeters? Dit moet je weten.
klopboormachine
Boorhamer
drilboor
Drilboor
decoupeerzaag
Decoupeerzaag
klopboormachine
Klopboormachine
afkortzaag
Afkortzaag
lasersnijden
Lasersnijden
cirkelzaag
Cirkelzaag
bovenfrees
Bovenfrees
lintzaag
Lintzaag