Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Drilboor

drilboor

Een drilboor is een boor die door gassen (voornamelijk samengeperste gewone lucht) wordt aangedreven (pneumatische aandrijving), waardoor verdere schakelingen worden verricht. Zoals in de drilboor zelf waarbij een klep de richting van de lucht regelt en daardoor de zuiger in een snel tempo op en neer beweegt. Hierdoor ontstaat de kloppende beweging van de drilboor. Die bewegingen kunnen gaten in diverse oppervlakten maken. De drilboor gebruikt men met name in de bouwsector gebruikt.

Door deze pneumatische techniek wordt er veel geluid veroorzaakt, wat slecht is voor het gehoor. Om gehoorbeschadiging tegen te gaan gebruikt men hiervoor gehoorbeschermers. Het geluid is niet alleen voor de gebruiker zeer hard, maar ook voor bijvoorbeeld omwonende mensen kan het heel erg storend zijn.

Een drilboor wordt onder andere gebruikt om asfalt uit een weg open te breken en in sommige gevallen ook binnenshuis gebruikt, bijvoorbeeld om beton open te breken. Ook wordt het gebruikt om puin of stenen te vergruizen. Meestal wordt een drilboor door een particulier gehuurd, omdat de aanschaf voor het aantal keren van gebruik hoog is.

In tegenstelling tot een elektrische boor is de veiligheid van een drilboor een stuk beter, de drilboor heeft namelijk geen elektriciteitskabels, maar de machine heeft een luchtslang waardoor de lucht wordt toegevoerd. Als die kabel door de drilboor of iets anders kapot gaat zal de drilboor stoppen. Toch kan een drilboor bij onkundig gebruik ernstig letsel veroorzaken. Het gebruik door leken kan daarom alleen na een goede uitleg en met voldoende beschermende maatregelen zoals een veiligheidsbril.

Lees ook
lintzaag
Lintzaag
houten hamer
Houten hamer
klopboormachine
Klopboormachine
tegelsnijder
Tegelsnijder
afkortzaag
Afkortzaag
decoupeerzaag
Decoupeerzaag
klopboormachine
Boorhamer
steekwagen
Steekwagen
lasersnijden
Lasersnijden
laserwaterpas
Laserwaterpas
vochtmeter
Vochtmeters? Dit moet je weten.
cirkelzaag
Cirkelzaag