Verbouwers.be

Lintzaag

Een lintzaag is een soort zaag die uit een eindeloos zaagblad bestaat dat de vorm heeft van een lint. Dit, vaak meters lange zaagblad, wordt om de wielen van een lintzaagmachine gespannen. In een verticale opstelling wordt het onderste wiel dusdanig aangedreven dat het zaaglint van boven naar onder door de zaagsnede beweegt. Hierdoor wordt het werkstuk op de zaagtafel gedrukt.

Vroeger werden meerdere lintzagen ingezet om, door een waterrad aangedreven, boomstammen in planken te zagen. De aandrijving van lintzagen gebeurt vandaag de dag echter door middel van een elektromotor. Het werkstuk wordt over de zaagtafel geleid waarbij men eventueel gebruik maakt van een geleideliniaal of een geleidemal.

Voor het maken van erg lange zaagsneden is een lintzaag uitermate geschikt. Maar ook voor het zagen van erg dikke materialen en voor het maken van zaagsneden waarin bochten voorkomen. Naarmate het lint smaller wordt zal ook de radius van de gezaagde bocht kleiner worden. Er zijn lintzaagmachines die speciaal worden aangewend voor de verspaning van hout of het snijden van kunststof zoals bijvoorbeeld het schuim dat voor matrassen wordt gebruikt. De machines die voor deze doeleinden worden gebruikt zijn in de meeste gevallen verticaal opgesteld. Lintzaagmachines die horizontaal opgesteld staan worden voornamelijk gebruikt voor het afkorten van kunststof en metaal. Voor het zagen van metaal dient de zaagsnelheid aanmerkelijk laag te zijn en het zaaglint moet gekoeld worden met een koelvloeistof. De wielen van een lintzaagmachine worden in veel gevallen voorzien van een rubberen rand. Dit ter bescherming van het zaaglint.

Lees ook
Buldit guy
Cirkelzaag
Buldit guy
Houtdraaibank
Buldit guy
Lasersnijden
Buldit guy
Drilboor
Buldit guy
Houten hamer
Buldit guy
Vochtmeters? Dit moet je weten.
Buldit guy
Klopboormachine
Buldit guy
Steekwagen
Buldit guy
Bovenfrees
Buldit guy
Tegelsnijder
Buldit guy
Afkortzaag
Buldit guy
Decoupeerzaag