Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Klopboormachine

klopboormachine

Een klopboormachine is een bepaalde soort boormachine. In de meeste gevallen worden boormachines uitgerust met een klopfunctie om het boren in beton of steen beter mogelijk te maken. In de lengterichting van de boormachine wordt de boor immers met meer kracht heen en weer bewogen. De hamerslag die op deze manier ontstaat verpulvert het materiaal terwijl het puin door de roterende beweging wordt afgevoerd.

Bij gewone klopboormachines wordt de kloppende beweging verkregen door een mechanische omzetting van de omwenteling van de boor. Als de boor vrij raait is deze klopbeweging normaal gesproken niet te voelen. Wanneer er kracht op de boor wordt uitgeoefend zal de klopbeweging toenemen. De efficiëntie van een klopboormachine wordt bepaald door zowel de rotatiesnelheid van de boor als door de kracht die hierop wordt uitgeoefend.

Klopboormachines waarbij het klopmechanisme onafhankelijk wordt aangedreven wordt een boorhamer genoemd. Boorhamers zijn doorgaans beter geschikt voor het verrichten van het zwaardere werk.

Wanneer men in steen wil boren heeft men daarvoor een steenboor nodig. Dit is een spiraalboor die in de punt is voorzien van twee vleugels gemaakt van een hardmetaal zoals wolfraamcarbide (widia). Ook zijn er boren waarbij de punt bezet is met korrels van wolfraamcarbide of met industriediamant.

De gebruiker van de klopboormachine levert een deel van de arbeid door een sterke druk op de machine uit te oefenen. Het boren met een klopboormachine is daardoor vermoeiender dan het boren met een gewone boormachine. Er kan gevoelloosheid in handen en vingers ontstaan door het werken met een klopboormachine.

Lees ook
cirkelzaag
Cirkelzaag
klopboormachine
Boorhamer
afkortzaag
Afkortzaag
steekwagen
Steekwagen
houtdraaibank
Houtdraaibank
tegelsnijder
Tegelsnijder
lasersnijden
Lasersnijden
vochtmeter
Vochtmeters? Dit moet je weten.
decoupeerzaag
Decoupeerzaag
houten hamer
Houten hamer
laserwaterpas
Laserwaterpas
lintzaag
Lintzaag