Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Een zonneboiler op je dak, bespaar je mee?

Zonneboilers kunnen voor wel 70% van de energie zorgen die je nodig hebt om je water te verwarmen. Als jij het ook beu bent om maandelijks een veel te hoge energierekening voorgeschoteld te krijgen is een zonneboiler dus zeker iets voor jou! De energieprijzen zijn behoorlijk gestegen de laatste jaren, en ook voor jouw warm bad in de winter is veel energie nodig. Met een zonneboiler kan je je water op een alternatieve manier verwarmen. Of je nu een groot of klein huishouden hebt, een zonneboiler maakt altijd een groot verschil!

 

zonneboilers

Hoe werkt een zonneboiler?

De werking van een zonneboiler is redelijk simpel. Het eerste dat je moet weten is dat deze bestaat uit 3 onderdelen: de zonnecollector, het voorraadvat en de naverwarmer. Een zonnecollector wordt op je dak geplaatst en vangt zonlicht op. Dit zonlicht wordt geabsorbeerd en warmt de vloeistof op die in de zonnecollector zit.

Deze warme vloeistof wordt via een buizensysteem doorgestuurd naar een voorraadvat, waar het het leidingwater opwarmt. Hiermee kan het water tot wel 90 graden worden. Wanneer de vloeistof is afgekoeld, wordt het weer naar de zonnecollector gepompt zodat het opnieuw opgewarmd kan worden. Het voorraadvat houdt het leidingwater warm tot op het moment dat u het wilt gebruiken.

Maar wat als er niet genoeg zonlicht beschikbaar is om het water te verwarmen? Dit is helemaal geen probleem want dan helpt de naverwarmer een handje.

Is jouw dak geschikt?

Een zonneboiler kan op bijna elke woning geplaatst worden. De meest ideale situatie is echter dat je een plat of schuin dak hebt dat naar het zuiden gericht staat met een hellingshoek van 36 graden. Met een andere hellingsgraad lukt het natuurlijk ook, al zal je rendement dan iets lager zijn. Je hebt ongeveer 2,5 vierkante meter nodig om het kleinste type te installeren en liefst geen schaduw. Het is ook belangrijk dat je dak sterk genoeg is om de zonnecollectoren te dragen. Voldoet jouw huis niet aan deze voorwaarden? Ga dan langs bij een specialist voor meer informatie.

 

Zonneboiler kostprijs en financiering.

Neemt jouw energierekening een grote hap uit je budget? Met een zonneboiler kan je een aardig bedrag op deze gevreesde energierekening besparen. Zonneboilers zijn niet goedkoop en kosten tussen de 2.000 en 5.000 euro (afhankelijk van de grootte) voor de aankoop en installatie. Je kan een subsidie aanvragen, voor meer informatie hiervoor bekijk je best deze website.

Aangezien het om een relatief dure investering gaat, kan je ervoor kiezen om een energielening aan te gaan. Hiervoor kan je beroep doen op de lage rentetarieven van een energielening of van de voordelige rentetarieven van een energielening bij de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid.

Het bedrag, de terugbetaalperiode en de interest van een Vlaamse energielening liggen vast:

  • Je kan maximum 10.000 euro lenen
  • Je moet het geleende bedrag binnen de 5 jaar terugbetalen
  • De interest bedraagt maximaal 2% en voor bepaalde doelgroepen 0%.

Om een energielening te krijgen bij de Vlaamse overheid moet je echter voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Het moet gaan om je hoofdverblijfplaats
  • Enkel voor een woning in Vlaanderen die je bewoont of die je verhuurt
  • Als je beschikt over een hoog inkomen, bestaat de kans dat je geen recht hebt op een energielening

Als je niet in aanmerking komt voor een publieke energielening of je wil nog goedkopere leningen vinden, kan je kiezen voor een energielening bij een financiële instelling. Deze zijn vaak een stuk flexibeler qua bedragen en terugbetalingstijd. Bovendien zijn ze soms nog goedkoper. Aarzel niet om alle verschillende leningen te vergelijken.

Hoeveel geld heb je bespaard na 30 jaar?
Je bent inwoner van Leuven en verwarmde je huis voor het installeren van de zonneboiler met een elektrische boiler. Voor de installatie van je zonneboiler betaalde je 4.000 euro (exl. BTW, incl. plaatsing, excl. naverwarming) voor 4,2 m2 zonnecollectorpanelen. Na iets meer dan 8 jaar zal deze installatie terugverdiend zijn als we in rekening nemen dat je de subsidie van de netbeheerder ontvangt van 50% op het totale bedrag.

Begin al maar te dromen van alles wat je kan doen met 5.725 euro, want met een zonneboiler kunnen je al heel wat dromen realiseren.

 

Online offerte aanvragen voor energiebesparende maatregelen

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

Lees ook
BEN-woning
Zorg voor een energievriendelijk huis, want uw portemonnee is het waard
warmterecuperatie
warmterecuperatie
energie verbouwen
Energie
winddicht
Winddicht
zonnepanelen
zonnepanelen kopen
zonneboilers
Zonneboilers winnen aan populariteit.
elektriciteit plaatsen
Elektriciteit aanleggen in uw woning
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis