Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Douches: Soorten

De douches van tegenwoordig bestaan er in alle soorten en maten. Vroeger is dit echter wel eens anders geweest. Jaren geleden bestond er namelijk enkel het douchegordijn als spatscherm. Nu zijn er vele andere oplossingen en mogelijkheden voor onze badkamer.

Zo hebben we tegenwoordig douchebakken, tweepersoonsdouches, douchecabines, inloopdouches, douchewanden en maatwerk douchecabines.

In dit artikel beschrijven we enkele voor-en nadelen van verschillende soorten douches.

 

douches soorten

 

De douchebak

Een douchebak is een bak waarin we staan tijdens het douchen. Deze bak dient voor het opvangen van water en is er zo opgebouwd dat al het water het putje in stroomt. Hier verdwijnt het water de afvoer in. Er bestaan in- en opbouw douchebakken.

Bij een inbouw douchebak is de bak in de vloer verwerkt. Bij een opbouw douchebak wordt deze op de vloer geïnstalleerd. Verder zijn er vierkante, vijfhoekige, kwart ronde en rechthoekige douchebakken op de markt verkrijgbaar.

Voordelen van een douchebak

Een douchebak geeft vele voordelen. Ten eerste is een douchebak veiliger dan wanneer je doucht op de gladde tegelvloer. Verder biedt een douchebak vooral veel comfort. Want met een douchebak heb je nooit last van koude voeten! Dit komt door het feit dat douchebakken gemaakt zijn van gietijzer, kunststof of porselein die over een warme ondergrond beschikken.

Voor de minder valide mensen is bovendien een vlakke douchebak een uitstekende oplossing, omdat deze geen instaprand heeft. Tot slot is een (opbouw) douchebak makkelijk te onderhouden. Wanneer er in de toekomst lekkage ontstaat, is deze eenvoudig te verhelpen, omdat deze niet in de vloer is verwerkt en dus makkelijk bereikbaar is.

Nadelen van een douchebak

Een douchebak heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen. Eén hiervan is dat een diepe (opbouw) douchebak minder mooi is dan een gelijkvloerse (inbouw) douchebak. Toch wordt over het algemeen een diepe douchebak geadviseerd voor een spatvrije badkamer.

 

Douchecabine

Een douchecabine is een douchebak in combinatie met een douchescherm of deur die samen één geheel vormen. Douchecabines beschermen de badkamer tegen spatwater tijdens het douchen.

Er bestaan douchecabines in alle soorten en maten, zo heb je aluminium, kunststof of glazen schermen. Bovendien zijn ze in verschillende vormen, zoals halfrond, kwartrond, rechthoekig, rond vierkant, vijfhoek verkrijgbaar.

Douchecabine: Voordelen

Een douchecabine wordt door velen gezien als een mooie aanvulling voor in de badkamer. Douchecabines kunnen bovendien gemaakt worden zoals jij dat wilt. Ben je toe aan een luxe douchecabine? Geen probleem, want cabines worden tegenwoordig geleverd in combinatie met jets, lichttherapie, radio of stoom.

Nog een voordeel van een douchecabine is dat het water binnen de cabine blijft en niet over de hele badkamer zal stromen. Verder is een douchecabine uiterst handig vanwege het feit dat de cabine in één pakket wordt geleverd zonder losse onderdelen.

Douchecabine: Nadelen

Soms is er onvoldoende ruimte in de badkamer voor een prachtige douchecabine. Je kunt misschien wel denken dat het wel gaat passen, maar je dient er echter rekening mee te houden dat de deur open moet kunnen. Indien de deuropening naar buiten is gericht, geeft dit meestal meer problemen.
Tot slot is een douchecabine meestal duurder dan andere douchesoorten zoals de inloopdouche.

 

Inloopdouche

De naam zegt het al, een inloopdouche is een douche waar het douchegedeelte inloopvrij is. Dit komt mede door het feit dat er geen douchebak aanwezig is en het douchegedeelte dus gelijkvloers ligt met de vloer in de badkamer.

Doordat er geen douchebak aanwezig is, wordt er in dit geval gebruik gemaakt van een douchegoot. Ook zien we regelmatig inloopdouches terug zonder douchedeur. De douchedeur wordt hier veelal vervangen door een glazen wand of een vrije muur waarachter je kunt douchen.

Voordelen van een douchecabine

Een inloopdouche staat bekend om haar vele voordelen. Ten eerste heeft dit type douche een ultramoderne uitstraling. Wil je graag een moderne badkamer? Kies dan voor een inloopdouche, want deze past erg goed bij de strakke vormgeving. Inloopdouches zijn echte blikvangers!

Verder is een inloopdouche eenvoudig te plaatsen door het feit dat dit type geen beperkingen kent qua afmetingen. Het is altijd en overal mogelijk een inloopdouche te installeren – met wel de nodige voorzieningen natuurlijk. Omdat de inloopdouche gemakkelijk is te plaatsen, zijn deze douches ook relatief goedkoop verkrijgbaar.

Nadelen van een douchecabine

Natuurlijk hebben inloopdouches ook hun nadelen. Een inloopdouche wordt vaak bekritiseerd door het feit dat het niet over een gesloten ruimte beschikt. Hierdoor kan een inloopdouche vaak koud aanvoelen doordat er nog wel eens warme lucht wil ontsnappen.
Nog een nadeel van een inloopdouche (zonder douchebak) is dat de tegels bij vochtigheid glad worden en gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken tijdens het douchen.

 

Tweepersoonsdouche

Ooit van een tweepersoonsdouche gehoord? Een tweepersoonsdouche is een douche waar je met maximaal twee personen in kan douchen. Dit type douche is tegenwoordig dé trend op badkamergebied. Kies twee mooie douchekoppen uit en plaats deze in je douche, en voilà de tweepersoonsdouche is geboren!

Tweepersoonsdouche: Voordelen

Een tweepersoonsdouche is fantastisch voor jonge stellen of mensen die graag samen onder de douche staan. Vaak klagen we dat een douche te weinig ruimte biedt voor twee personen. Een tweepersoonsdouche biedt vooral praktische voordelen. Zo kun je als koppel ’s morgens tegelijkertijd wassen en is er altijd ruimte op de badkamer! Ben jij dus liefhebber van samen douchen? Dan is een tweepersoonsdouche de ultieme oplossing: Efficiëntie, gezellig samen en misschien een vleugje romantiek?

Tweepersoonsdouche: Nadelen

Een nadeel van een tweepersoonsdouche is dat dit type veel water kost. Indien je dus beschikt over een kleine portemonnee, dien je dus eerst even goed achter de oren te krabben voordat je een tweepersoonsdouche aanschaft aangezien het waterverbruik aanzienlijk hoger ligt.

 

Badkamer & sanitair: Offertes aanvragen

Via onderstaand formulier kan u online offertes aanvragen bij geregistreerde vakmannen die gespecialiseerd zijn in algemene badkamerwerken, tegelwerken en sanitair. De beste kwaliteit aan de scherpste prijs: Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

✓ Gratis, vrijblijvend en snel online aanvragen.
✓ Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
✓ Interieurdesigner werkt samen met 2500+ regionale bedrijven. Jaarlijks 10.000+ afgehandelde opdrachten.


 

 

 

 

 

Lees ook
infraroodverwarming
Infraroodstralers
badkamer
toiletpot
Toiletpot
ligbad
Ligbaden
badkamer tips
Badkamer renovatie checklist
douche reinigen
Douchekop ontkalken / reinigen
infrarood sauna
Infraroodcabine
schimmel
Schimmels in badkamer verwijderen en voorkomen
toilet
Toilet: inrichting & accessoires
bidet
Bidet of Douche WC?
badwand
Badscherm
badkuip
Badkuip: welke moet je kiezen?