Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Bidet of Douche WC?

In dit artikel bespreken we de verschillen én overeenkomsten tussen een bidet en douchetoilet.

Water is onmisbaar voor een goede hygiëne. We gebruiken het bij het baden, douchen, handen wassen en ga zo maar door.

Water is niet weg te denken bij onze dagelijkse lichaamsverzorging en het wordt steeds belangrijker.

Zo nemen steeds meer mensen nemen geen genoegen meer met toiletpapier op het toilet, maar wensen liever water om onze billen te reinigen. Reden hiervoor is dat water niet alleen reinigt, maar ook verfrist en een geheel nieuw welzijn creëert.

Om de intieme delen schoon te houden, hebben we de keuze uit een bidet of een douche wc.

 

bidet

 

Meer over: BIDET

Een bidet wordt gebruikt als alternatief voor toiletpapier om ons ‘achterwerk’ of onze geslachtsdelen te reinigen na toiletgebruik. De bidet is een zeer hygiënische manier van schoonmaken na de stoelgang. Ook wordt het door veel mensen prettig ervaren doordat er gebruik wordt gemaakt van water. Je kunt een bidet vergelijken met een lage wasbak, zitbad of een laag geïnstalleerd onderdeel van het sanitair.

 

Gebruik bidet

Er zijn twee manieren om een bidet te gebruiken. De eerste manier is dat je je naar de kraan toe richt. Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig de watertemperatuur kunt veranderen, indien nodig. Nadeel van deze manier is dat de broek of legging helemaal uit moet vanwege het risico op natte kleding!
Heb je geen zin om je kleren uit te trekken? Neem dan plaats op de bidet zonder je naar de kraan toe te richten, maar juist van de kraan af.

Om gebruik te kunnen maken van de bidet, dien je eerst de bidetkraan aan te zetten. Maar pas op! Sommige kranen hebben nogal een hoge, harde straal. Voorkom dus een verassingsdouche en zet daarom de kraan voorzichtig aan. Ook is het van belang te checken waar de straal precies vandaan komt. Komt het van beneden of boven?

Nadat je de kraan hebt aangezet, is het tijd voor de reiniging. Om het onderste deel van de romp goed te reinigen, kun je het beste je handen gebruiken, zoals bij het nemen van een douche.

Na het wassen is het van belang de huid goed af te drogen. Enkele bidets hebben een ingebouwde droger; andere dan weer niet. In dit geval kun je het beste toiletpapier gebruiken.

 

Werking bidet

Bidets zijn er in alle soorten en maten. Zo bestaan er ingenieuze systemen die de zitting verwarmen of systemen die het water tegen het lichaam op de juiste manier opspuiten. Maar de meest voorkomende is toch wel de simpele bidet met kraan en spuitmond. Deze twee zorgen voor de nodige hygiëne en een proper achterwerk!

 

 

Meer over: DOUCHE TOILET

De douche wc is een tweede optie als alternatief voor toiletpapier na de stoelgang. De douche wc werkt uiterst hygiënisch en wordt mede hierdoor door velen geliefd. Een douche wc heeft een ingebouwde douchefunctie waarbij je met één druk op de knop de sproeier activeert om het onderste deel van de romp te reinigen. Verder heeft dit ultramoderne toilet nog andere ingebouwde opties zoals een massagedouche, ladydouche en zelfs een warme luchtföhn.

 

Gebruik douche wc

Een douche wc is iets anders dan een bidet. De naam zegt het al: Een douche wc is een wc met een geïntegreerde (hand)douche voor het reinigen van ons achterwerk en onze geslachtsdelen. Deze kleine handdouche heeft een krachtige, maar regelbare sproeistraal die met één hand simpel te bedienen is.

De versie met handdouche is naast het toilet aangebracht om alle ongemakken te voorkomen.

Bij het aanzetten van de kraan dient je eerst de afstandsbediening te pakken. Deze regelt namelijk de sterkte en warmte van de waterstraal.

Werking douche wc

Nadat de gebruiker plaats heeft genomen op de douche wc en zijn ‘behoefte’ heeft gedaan, dan kan het reinigingsmechanisme in werking gesteld worden door even op een knop te drukken. Eenvoudiger kan dus niet. Bij dit proces schuift er een sproeikop uit de binnenkant van het toilet. De sproeikop richt zich op het achterwerk waarna er met warm water het onderlichaam volledig wordt gereinigd.

 

Prijzen Douche WC

De prijs voor een douchetoilet zal veelal duurder uitkomen dan een aparte bidet omdat hier ook een toilet in verwerkt is. De kostprijs van een douche wc start vanaf ongeveer 350 euro maar kan snel oplopen tot 4.000 euro of meer.

Wil je dus weten in hoeverre je kan besparen op je aankopen, dan dien je de losse prijzen voor een bidet+toilet te vergelijken met een douche wc.

 

 

Tip: Vergelijk prijzen

Wil je werken laten uitvoeren in de badkamer? Of het nu gaat om het vernieuwen van het sanitair, het plaatsen van een nieuw badkamermeubel, een volledige badkamerrenovatie, … Ga steeds te rade bij verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Vrijblijvend offertes aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Badkamer & sanitair: Offertes aanvragen

Via onderstaand formulier kan u online offertes aanvragen bij geregistreerde vakmannen die gespecialiseerd zijn in algemene badkamerwerken, tegelwerken en sanitair. De beste kwaliteit aan de scherpste prijs: Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

✓ Gratis, vrijblijvend en snel online aanvragen.
✓ Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
✓ Interieurdesigner werkt samen met 2500+ regionale bedrijven. Jaarlijks 10.000+ afgehandelde opdrachten.


 

 

 

 

 

Lees ook
douchebak
Douchebak plaatsen
badkamer renoveren
Badkamerrenovatie: Hoe start je daarmee? + Tips!
ligbad
Ligbaden
douchekop
Douchekop kopen
sauna thuis
Zelfbouw sauna
douchegordijn
Douchegordijn
badkamer tips
Badkamer renovatie checklist
voegen badkamer
Voegen badkamer
douchecabines
Douchecabines
douchedeur
Douchedeur
badkamer met instapdouche
Instapdouche in bestaande badkamer
badkuip
Badkuip: welke moet je kiezen?