Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Waterbehandeling

Wanneer we spreken over waterbehandeling, bedoelen we het filteren van kalk uit je sanitair water. Dit doe je door een waterverzachter te laten installeren. Wat zijn de voordelen van zachter water? En welke soort waterontharder past het beste bij jou? In dit artikel bespreken we het allemaal en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Soorten waterbehandeling voor bij je thuis
Gemiddelde prijs waterbehandeling
FAQ (enkele veelgestelde vragen)
Ontvang offertes voor jouw waterontharder

 

 

Waarom mijn water thuis behandelen?

Het sanitair water (in je badkamer en keuken) gebruik je dagelijks. Daarom is het een goede investering om je water te laten ontkalken. Welke voordelen krijg je van zacht water te gebruiken in plaats van hard water? Een overzicht:

 

  • Langere levensduur apparaten en leidingen: kalk kan je apparatuur sterk aantasten. Denk aan je (af)wasmachine, waterkoker of koffiezet. Deze zullen langer en efficiënter werken op zacht water. Onthard water vermindert het risico op verstoppingen en corrosie, wat kan leiden tot een langere levensduur van het leidingnetwerk en minder kans op lekkages.
  • Energiezuinigere centrale verwarming: kalkaanslag kan de efficiëntie van je centrale verwarming verminderen, waardoor ze meer energie verbruikt. Door water te ontharden, verhoog je de energie-efficiëntie van je cv en betaal je minder energiekosten. Daarnaast vermindert het voorkomen van kalkaanslag ook de nood aan frequent onderhoud en reparaties, wat kan leiden tot kostenbesparingen op lange termijn.
  • Milieuvriendelijk: het gebruik van onthard water is ook milieuvriendelijker, omdat het helpt om het waterverbruik te verminderen. Zachter water is efficiënter in huishoudelijke apparaten en voor persoonlijke verzorging, waardoor je minder water verspilt. Ook kunnen wasmiddelen en schoonmaakmiddelen efficiënter werken in onthard water.
  • Gezonder lichaam: onthard water is beter voor je haar en huid. De mineralen in hard water kunnen een film op de huid achterlaten, waardoor het moeilijker is om zeep af te spoelen. Dit kan de poriën verstoppen en irritatie veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid of bepaalde huidaandoeningen. In je haar kan na een tijd kalk opbouwen, wat je haar en hoofdhuid droger maakt.
  • Betere smaak: hard water heeft soms een lichte bittere of metaalachtige smaak vanwege de aanwezigheid van deze mineralen. Over het algemeen geldt dat onthard water een zachtere en aangenamere smaak heeft. Het is wel belangrijk te weten dat kalkrijk water drinken hoe dan ook niet schadelijk is.

Wil jij ook al deze voordelen in huis halen? Dan is de eerste stap een waterontharder-installateur aanspreken. Zij kunnen advies geven voor jouw situatie en je kan kiezen uit een aanbod van de beste waterverzachters. Vind nu professionele installateurs in jouw buurt!

 

waterbehandeling kalk

 

Soorten waterbehandeling

Om je water te behandelen gebruik je een waterverzachter. Dit noem je ook wel een waterontharder of -ontkalker. Er zijn 2 grote soorten ontharders, zonder afvoer of met afvoer. Binnen deze soorten kunnen we nog enkele onderverdelingen maken. Hieronder beschrijven we alle soorten uitgebreid:

 

OPTIE 1: waterverzachter zonder afvoer

Hoe werkt een waterontharder zonder afvoer? Hier gaat het apparaat je hard water niet omzetten naar zacht water. Eigenlijk zorgt het ervoor dat kalk in het water blijft rondzweven en zich niet afzet op je leidingen. Deze methode is minder doeltreffend dan de toestellen met een afvoer. Het voordeel is wel dat ze een lager prijskaartje hebben.

Niet elke waterontharder is hetzelfde. Er zijn heel wat verschillende soorten toestellen zonder afvoer. We sommen de meest voorkomende op:

 

  • Waterverzachter met CO2-injectie: het apparaat voegt een kleine hoeveelheid CO2-gas toe aan het water tijdens het doorstromen. Door een chemische reactie lost de kalk op in het water, waardoor het zich niet kan afzetten op leidingen.
  • Waterverzachter met zinken anode: deze waterontharder maakt gebruik van een actieve zinkanode met een zeer hoge zuiveringsgraad. Door een elektrochemische reactie tussen de anode en de metalen behuizing, hecht de kalk zich rond de vrijgekomen zinkionen.
  • Waterverzachter met polyfosfaten: dit compacte apparaat kan je tussen 2 waterleidingen plaatsen. Het koude leidingwater stroomt door een patroon met polyfosfaatzouten, die zich vermengen met het calcium en magnesium. Hierdoor kunnen deze mineralen zich niet hechten en kalkafzetting op de leidingen voorkomen.
  • Magnetische waterverzachter: het toestel creëert een magnetisch veld dat de kalk in het water kristalliseert. Hierdoor stroomt de kalk mee met het water in plaats van zich af te zetten op de leidingen. Een belangrijk nadeel van dit apparaat is dat de werking van dit apparaat niet bewezen is.

 

LET OP: waterverzachters zonder afvoer zijn goedkoper, maar volgens onderzoek zijn ze niet doeltreffend. Enkel een waterverzachter met CO2-injectie kan waterontharders met afvoer evenaren. Dit type heeft een gelijkaardig prijskaartje als waterontharders met een afvoer.

 

OPTIE 2: waterverzachter met afvoer

Hoe werkt een waterontharder met afvoer? Zo’n toestel gebruikt zout voor het ontkalken van water via ionenuitwisseling. Calcium en magnesium zijn de mineralen die kalkafzetting veroorzaken. Deze mineralen binden zich aan kleine bolletjes kunsthars, waardoor kalkvrij water ontstaat. Na verloop van tijd raken de korrels verzadigd. Daarom is het nodig om de bolletjes regelmatig te reinigen met een zoutoplossing. Het is ook aanbevolen om het zoutreservoir zelf 1 à 2 keer per jaar bij te vullen.

Waterverzachters met een afvoer zijn onder te verdelen in 2 soorten. Welke het beste bij je past hangt af van je waterverbruik:

 

  • Mechanische waterverzachter: deze variant vereist geen elektriciteit voor zijn werking. Het regenereert met zout water op vooraf ingestelde intervallen, ongeacht het daadwerkelijke waterverbruik. Deze mechanische systemen zijn daarom geschikt voor situaties waarin het waterverbruik gedurende het hele jaar vrij constant is.
  • Elektrische waterverzachter: in tegenstelling tot de mechanische variant werkt dit type op elektriciteit. De regeneratie met zout water wordt gestuurd door het volume water dat is verbruikt. Elektronische waterverzachters zijn meer geschikt voor situaties waarin het waterverbruik varieert. Bijvoorbeeld door frequente reizen of regelmatig bezoek van gasten (zoals kinderen die op kot zitten en enkel in het weekend thuis zijn).

 

CONCLUSIE: welke soort waterbehandeling kies ik?

De werking van waterverzachters zonder zout is tot op vandaag niet bewezen. Uiteindelijk blijft de kalk nog steeds in je water, maar is er minder kans op aanslag. Een waterverzachter met afvoer daarentegen kan de kalkafzetting op je waterleidingen met wel 90% verlagen.

Wil je een waterontharder met een goede garantieregeling en correcte plaatsing? Dan zit je goed bij ons. Kom in contact met onze ervaren installateurs in jouw regio!

 

Prijzen waterbehandeling

Als je de prijs van je waterontharder bekijkt, moet je ook denken aan kwaliteit en betrouwbaarheid. Het is namelijk een toestel dat elke dag draait. In onderstaande tabel vind je de prijzen voor waterontharders zonder afvoer:

Soort waterverzachter zonder afvoerPrijs (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met CO2-injectie€ 1.500 à 2000
Waterverzachter met zinken anode€ 500 à 1.500
Waterverzachter met polyfosfaten€ 100 à 150
Magnetische waterverzachter€ 30 à 500

 

De richtprijzen van waterontkalkers met afvoer vind je in deze tabel:

Soort waterverzachter met afvoerPrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.00

 

TIP: is je woning ouder dan 10 jaar? Wanneer je een waterverzachter koopt en laat installeren door een installateur, betaal je maar 6% btw in plaats van de gewoonlijke 21%. Vergelijk gratis meerdere experts qua aanbod en advies via ons offerteformulier.

 

waterbehandeling waterverzachter

 

FAQ (veelgestelde vragen)

 



  • Wat is de levensduur van een waterontharder?

    De levensduur van zo’n apparaat hangt natuurlijk af van het merk en de kwaliteit. Een gemiddelde waterontharder zal je ongeveer 20 jaar kunnen gebruiken.



  • Hoeveel kost regeneratiezout?

    Voor een zak regeneratiezout van 25 kilo betaal je gemiddeld 10 à 20 euro.



  • Hoeveel regeneratiezout verbruik je jaarlijks?

    Voor elke kubieke meter (1000 liter) onthard water heb je ongeveer een halve kilogram onthardingszout nodig. Als ruwe schatting kan je rekenen dat je per persoon 1 zak zout van 25 kg per jaar verbruikt. Afhankelijk van de hardheid van het water en je verbruik zal je meer of minder zout nodig hebben. Het zoutreservoir moet je 1 à 2 keer per jaar aanvullen.



  • Verspil je water tijdens het ontharden?

    Nauwelijks. Tijdens het regeneratieproces verspilt de waterverzachter maar een klein beetje water. De hoeveelheid is praktisch verwaarloosbaar.



  • Kan ik instellen hoe hard of zacht mijn water is?
    Ja. Bij de meeste ontharders kan je de waterhardheid instellen naar een exacte waarde. De meest gangbare meeteenheden zijn Franse of Duitse graden. In België gebruiken we voornamelijk Franse graden (°F).


  • Wanneer spreek je van hard of zacht water?

    In onderstaande tabel krijg je een overzicht van wanneer men echt van zacht of hard water spreekt. Je installateur zal normaal wel een gewenste eenheid meegeven, maar over het algemeen wil je zacht water. Water onder de 7°F kan soms net té zacht zijn.

    HardheidFranse graden (°F)
    Zeer zacht 0 – 7 °F
    Zacht 7 – 15 °F
    Middelhard 15 – 30 °F
    Hard 30 – 45 °F
    Zeer hard> 45 °F


  • Hoe weet je hoe hard het sanitair water is?
    Voor een exacte waarde kan je een druppeltest of teststrip aankopen. Vaak kan je gewoon merken dat je hard water hebt door de kalkaanslag in je badkamer en aan je kranen. Er bestaan ook actuele kaarten waar de hardheid van water in jouw regio beschreven staat.

 

Online offerte aanvragen voor waterontharders

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

Lees ook
leidingwater
Leidingwater
afvalbuizen frontpage
Afvalbuizen
waterhardheid
Waterhardheid
regenwater opvangen
Filter regenwater
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
waterpijp
Regenpijp
regenput
Regenwaterrecuperatie
waterkleppen
Vlinderklep
kalkaanslag
Kalkaanslag
mengkraan
Mengkraan
afsluiters
Afsluiters
waterontharder
Waterontharders