In veel woningen is heden ten dage wel een zolder aanwezig. Men gebruikt deze ruimte echter meestal alleen om wat oude en ongebruikte spullen op te slaan of om de ketel van de centrale verwarming neer te zetten. Een zolder kan echter ook prima voor andere doeleinden gebruikt worden mits er goede isolatie heeft plaatsgevonden. Men kan dan de zolder gaan verbouwen tot bijvoorbeeld een extra slaapkamer, een speelkamer voor de kinderen of een ruimte om in te werken, te studeren of een hobby uit te oefenen.

Men kan eveneens besluiten om zelfs twee ruimtes te maken op zolder. Dit kan door het plaatsen van (eventueel flexibele) scheidingswanden. Op deze manier kan men in de loop der tijd de zolder zelfs aanpassen aan de dan gewenste indeling.

In de meeste gevallen is er op een zolder al wel elektriciteit aanwezig maar is dit niet genoeg om in de nieuw te creëren ruimte van dienst te zijn. Men moet dus nieuwe aansluiting (laten) aanleggen. Zolang men de wanden nog niet heeft bewerkt is dit een vrij eenvoudige klus. Ook moet worden bekeken of er andere leidingen moeten worden aangelegd bijvoorbeeld om een wasmachine, wasdroger of sanitair van water te kunnen voorzien en tevens dit water weer te kunnen afvoeren.

Men dient echter ook rekening te houden met het feit dat de zolder verwarmd zal moeten worden. Indien de centrale verwarmingsketel dit aankan is het mogelijk om de zolder van extra radiatoren te voorzien en op die manier het comfort te verhogen. De zolder is vaak een ongebruikte ruimte. Door ‘m te verbouwen heb je er echter stukken meer plezier van.