Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Raamkozijn: soorten, mogelijkheden & prijzen

Heb je ook het idee dat je raamkozijnen er slecht aan toe zijn? Dat ze tochten, beschadigingen vertonen of simpelweg niet mooi meer zijn? Dan is het een goed idee om de raamkozijnen te vervangen. Raamkozijnen zijn er in verschillende maten, soorten en prijzen? Dat ontdekt je hier.

 

Soorten raamkozijnen

Raamkozijnen zijn er in verschillende materialen, wat dan ook een invloed heeft op de prijs ervan. Hieronder vind je een overzicht van de meest courante raamkozijnen inclusief prijs, plaatsing en btw inbegrepen.

 

Houten raamkozijn Houten kozijn

Hout is een zeer populair en veel gekozen materiaal voor raamkozijnen. De voornaamste reden hiervoor is dat hout een hele natuurlijke en warme uitstraling heeft en vrijwel bij ieder woningtype past.

Hout is relatief duur in aanschaf en en moet je goed onderhouden. Een likje verf om de paar jaren doet je raamkozijn deugd. De gemiddelde prijs van een houten raamkozijn bedraagt gemiddeld 750 tot 900 euro per vierkante meter.

Ontvang hier een prijs op maat voor houten ramen.

 

 

Kunststof raamkozijn Kunststof kozijn

De tijd dat kunststof kozijnen het huis een goedkope uitstraling gaven ligt al ver achter ons. Tegenwoordig zijn goede kunststof kozijnen nauwelijks van houten te onderscheiden. Daarbij komt ook nog eens dat kunststof kozijnen zeer betaalbaar zijn.

Ook over het onderhoud van deze raamkozijnen hoef je je geen zorgen te maken: ze zijn namelijk nagenoeg onderhoudsvrij. De prijs van een kunststof kozijn ligt gemiddeld op 700 tot 800 euro per vierkante meter.

Ontvang hier een prijs op maat voor kunststof ramen.

 

 

Aluminium raamkozijn Aluminium kozijnen

Aluminium is een licht, maar zeer sterk materiaal en daarom zeer geschikt om raamkozijnen van te maken. Het vervormt of breekt niet, vertoont geen scheuren en is gemakkelijk in onderhoud. Aluminium kozijnen geven je woning een moderne en strakke uitstraling.

In een klassieke setting geven aluminium raamkozijnen dan net weer een modern tintje aan je woning. Voor een aluminium raamkozijn betaal je gemiddeld 800 tot 950 euro per vierkante meter.

Ontvang hier een prijs op maat voor aluminium ramen.

 

Vast raam, kiepraam of valraam?

De prijs van een raamkozijn hangt niet alleen af van de verschillende materialen, maar ook van het type. De meest voorkomende soorten zijn het vast raam, het draai- kiepraam en het valraam. Een korte introductie:

 

Vast raam

Hoeft je raam niet open? Ga dan voor een vast raam. Deze zijn gemiddeld 20% goedkoper aangezien je geen scharnieren en sloten nodig hebt. Bovendien zijn ze makkelijker en sneller te plaatsen. De gemiddelde prijs van een vast raam (60 x 60 cm, inclusief glas, exclusief montage) bedraagt 110 tot 160 euro.

 

Draai- kiepraam

Een draai-kiepraam kan zowel horizontaal als verticaal open. Zo kan je snel een ruimte ventileren en frisse lucht binnenlaten. De gemiddelde prijs van een draai- kiepraam (60 x 60 cm, inclusief glas, exclusief montage) ligt op 250 tot 300 euro.

 

Valraam

Een valraam valt naar binnen als je het opent. Dit type raam zie je vooral in combinatie met kleine raamkozijnen. Valramen komen het best tot hun recht in de badkamer of op het toilet. De gemiddelde prijs van een valraam (60 x 60 cm, inclusief glas, exclusief montage) is ongeveer 170 tot 250 euro.

 

Snel prijzen vergelijken? Maak gebruik van onze offertedienst. Je ontvangt maximaal 3 offertes van vakmannen in je buurt. Zo bespaar je tot 20% op je ramen.

 

Vaste ramen

 

Een raamkozijn zelf plaatsen of de vakman inschakelen?

Ben je geen handige klusser? Roep dan de hulp in van een specialist voor het plaatsen van je raamkozijnen. Een vakman weet als geen ander hoe een raamkozijn best geplaatst wordt. De kosten voor het monteren van een raamkozijn verschillen per situatie. Zo duurt de plaatsing van een draai- kiepraam langer dan een vast raam. Vaak is het zo dat de plaatsingskosten ongeveer gelijk zijn aan de aanschafkosten van het raamkozijn (inclusief voorrijkosten, materiaalkosten, afvoerkosten en btw).

Ja, ik wil de hulp inschakelen van een vakman voor het plaatsen van mijn ramen.

 

Raamkozijnen kiezen: waar moet je rekening mee houden?

Als je kiest voor nieuwe raamkozijnen is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan. Onderzoek op voorhand met welke zaken je best rekening houdt. Een overzicht:

 

Isolatiewaarde

De prijzen van ramen en kozijnen zijn afhankelijk van de isolatiewaarde. Hoe hoger de isolatiewaarde van de kozijnen en ramen, hoe duurder ze worden. Maar ramen met een hoge isolatiewaarde verdienen zichzelf terug door besparing op je energiefactuur die je realiseert. Het is belangrijk om te weten dat zowel het materiaal waar het kozijn van gemaakt is, als het glas een eigen isolatiewaarde hebben.

 

Onderhoud

Een kozijn en een raam hebben allebei onderhoud nodig en dit brengt ook weer de nodige kosten met zich mee. Als je weinig onderhoud wenst aan een raamkozijn, kan je beter gaan voor kunststof of aluminium raamkozijnen. Regelmatig schoonmaken met lauw water en een doekje volstaat. Een houten raamkozijn vereist meer onderhoud. Om de 5 tot 7 jaar moeten deze geverfd worden. Daarnaast moet je een houten raamkozijn natuurlijk ook regelmatig schoonmaken.

 

Stijlen, kleuren en materialen

Welke stijl raamkozijn je kiest, is helemaal afhankelijk van het type materiaal. Het is verstandig om dezelfde stijl aan te houden als die van je woning. Woon je in een natuurlijke omgeving in een eerder klassiek huis? Dan passen houten raamkozijnen daar perfect. In een industriële omgeving en bij een modern huis passen dan weer aluminium kozijnen beter.

 

Ramen zonder kozijn?

Sinds kort zijn er ook ramen zonder kozijn op de markt. Deze worden ook wel ‘onzichtbare ramen’ genoemd. Bij onzichtbare ramen zit het raamprofiel verborgen achter de buitenmuur en onder de vloer. De binnenkant is afgewerkt met gipsplaat of ander plaatmateriaal. Zo verdwijnt de overgang tussen binnen en buiten en krijg je steeds meer het idee dat je rechtstreeks naar buiten kijkt.

Droom je ook van nieuwe ramen? Vraag hier meerdere offertes tegelijk van vakmannen in je buurt.

Raamkozijn plaatsen

Lees ook
dubbele beglazing
Dubbele beglazing
gordijn verduistering
Zonneblinden
verticale lamellen
Verticale lamellen
condensatie
Condensatie herkennen en behandelen
zendow pvc raam
Zendow
aluminium raam
Hoe aluminium ramen onderhouden?
gordijnen
Gordijnstoffen
ramen
Wat betekent anodiseren?
aluminium ramen voordelen
Aluminium ramen: Voordelen?
vochtmeter
Afvoergaatjes in een raam: waarvoor dient het?
lichtkoepel
Lichtkoepels
dakvenster frontpage
Dakvenster