Afvoergaatjes in een raam: waarvoor dient het?

Ooit afgevraagd waarom er onderaan het raam afvoergaatjes zitten? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Overtollig water moet altijd een uitweg kunnen vinden. Dit kan gaan om water bij het kuisen van de ramen, maar ook om condenswater.

Water moet altijd een uitweg vinden, anders ontstaat er risico op schade door vorst. Zo wordt er rondom het raam ook een folie aangebracht om te vermijden dat er water in de spouwmuur zou terecht komen.

Binnendringend water afvoeren

Om binnendringend water af te kunnen voeren, zijn er twee methodes mogelijk. De ene methode bestaat uit het aanbrengen van gaatjes op kleine afstand die met een kunststof kapje worden afgedicht.

Een tweede methode bestaat uit het aanbrenegn van een extra onderdorpel onderaan het raam. Door deze onderdorpel kan de afvoer van insijpelend water gegarandeerd worden. Men spreekt hier veelal van een onzichtbare afwatering.
Zo’n onderdorpel, die men een steenlijst noemt, is enkel mogelijk bij ramen. Deuren of schuiframen zullen dus altijd voorzien zijn van kunststof kapjes.

 

Lees ook
rolgordijnen
Rolgordijnen
condensatie vochtprobleem
Condensatie herkennen en behandelen
zandstraalfolie
Zandstraalfolie
aluminium raam
Hoe aluminium ramen onderhouden?
overgordijnen
Overgordijnen
ruitenwasser
Ruitenwasser
verticale lamellen
Verticale lamellen
glazen deur
Aluminium ramen: Nadelen?
raam op een kier
Zendow
raam op een kier
Wat betekent moffelen?
gordijn verduistering
Zonneblinden
rolgordijnen
Rolgordijnen op maat