Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Dubbele beglazing

dubbele beglazing

In een wereld waar het milieu steeds belangrijker wordt is elke energiebesparing er één. Er wordt advies gegeven over het compleet uitschakelen van elektronische apparatuur (in plaats van ze in stand-by te laten staan), het spaarzaam omgaan met warm water en de eerste slogans in de trant van “Verwarming een graadje lager, doe een trui aan” kent iedereen inmiddels ook al. Des te vreemder is het dat een aantal mensen nog steeds niet weet wat dubbel glas inhoudt. Juist dat type beglazing kan namelijk een geweldige besparing opleveren. Nog niet overtuigd? Je hoeft er helemaal niets voor te doen, alleen een glaszetter voor te bellen.

In nieuwbouwhuizen wordt dubbel glas al jaren toegepast maar in woningen uit de jaren zeventig zit vaak nog enkel glas. Het verschil tussen beide soorten is eenvoudig uit te leggen: enkel glas bestaat uit een enkele glasplaat. Bij dubbele beglazing zijn dat er twee met een spleet lucht ertussen. Dat is de kern van het principe: door die luchtlaag isoleert een dubbel glas ruit ontzettend goed. Dubbele beglazing is eveneens goed te gebruiken om wat meer straatlawaai buiten te houden: omdat de platen glas verschillende diktes hebben dringen geluidsgolven minder snel de woning binnen.

Het is waarschijnlijk al duidelijk: als je nog geen dubbele beglazing hebt, zorg dat het binnenkort wordt geregeld. De laatste jaren zijn er namelijk vele uitbreidingen op dat thema geweest, zodat dubbelglas het minimum is wat je moet hebben. Deze innovaties, allemaal op hetzelfde principe gebaseerd, staan bekend als HR-glas. De ruit wordt dan van een dun, nauwelijks waarneembaar metaallaagje voorzien. Die houdt nog meer warmte binnen en kou buiten. Er zijn een aantal gradaties, variërend van HR via HR+ tot HR++. Nog betere isolatie biedt drie-dubbelglas (drie platen), maar dat merk je dan ook flink in de portemonnee. De investering verdient zich uiteindelijk gewoon terug, net als het geval is bij dubbelglas, maar het duurt een tijdje langer.

Lees ook
glazen deur
Aluminium ramen: Nadelen?
wat betekent moffelen
Wat betekent moffelen?
verticale lamellen
Verticale lamellen
lichtkoepel
Lichtkoepels
gordijn verduistering
Zonneblinden
gordijnen
Gordijnstoffen
aluminium raam
Hoe aluminium ramen onderhouden?
vochtmeter
Afvoergaatjes in een raam: waarvoor dient het?
ruitenwasser
Ruitenwasser
rolgordijnen soorten
Rolgordijnen op maat
Raamkozijnen vervangen
Raamkozijn: soorten, mogelijkheden & prijzen
condensatie
Condensatie herkennen en behandelen